Dodelijke aardbeving schokt Afghanistan, India en Pakistan
26 Oct 2015, 09:52
foto
Op de kaart is de locatie van het epicentrum van de aardbeving van vandaag te zien. (Bron: USGS)


Een krachtige aardbeving heeft het noorden van Afghanistan getroffen. De bevingen zijn gevoeld in Pakistan en het noorden van India. Tot nog toe zijn naar verluidt 40 mensen gedood in Pakistan en zijn zo’n 20 doden gemeld in Afghanistan.

De aardbeving met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter heeft plaatsgevonden in het midden van de bergachtige regio Hindu Kush. Het gebied ligt 75 km ten zuiden van Faizabad, meldt de Amerikaanse Geological Survey (USGS). In de hoofdsteden van alle drie landen zijn gebouwen ontruimd en is de communicatie in veel gebieden verstoord.

Bij een stormloop op een meisjesschool in de Afghaanse provincie Takhar na de aardbeving, zijn 12 scholieren gedood. Nog eens 25 anderen zijn gewond geraakt. Vijf mensen zijn in de oostelijke Afghaanse stad Jalalabad omgekomen, zeggen ziekenhuis bronnen. Het merendeel van de slachtoffers in Pakistan is gemeld in de noordelijke tribale gebieden.

Functionarissen zeggen dat de aardbeving heeft plaatsgevonden op een diepte van 212 km. De omvang was aanvankelijk op 7,7 gezet, maar is later gedegradeerd.
Nadat de beving in de Indiase hoofdstad Delhi was gevoeld, zijn de mensen de straten opgegaan. Scholen en kantoren zijn geëvacueerd. De metro van Delhi is voor korte tijd stopgezet. De Indiase premier Narendra Modi heeft een dringende evaluatie van de schade opgevraagd."Wij staan klaar om hulp te bieden waar nodig, ook voor Afghanistan en Pakistan", zei hij.

De regio heeft een geschiedenis van krachtige aardbevingen veroorzaakt door de noordwaartse botsing van India met Centraal-Azië. Bij een aardbeving in 2005 met een kracht van 7.6 kwamen meer dan 75.000 mensen om in het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir. In april van dit jaar is Nepal getroffen door de ergste geregistreerde aardbeving. Er zijn 9.000 mensen gedood en ongeveer 900.000 huizen beschadigd of verwoest.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May