Geen geweld bij verkiezingen Haïti
26 Oct 2015, 18:39
foto
Jovenel Moise, kandidaat van uitgaande president Michel Martelly, is één van de favorieten. (Foto: Reuters)


De algemene verkiezingen in Haïti hebben plaatsgevonden zonder grote incidenten. Drie maanden geleden nog werden de parlementaire verkiezingen ontsierd door geweld. .


Zo'n 15.000 politieagenten en leden van de VN-vredesmacht waren ingezet om incidenten te voorkomen. Haïtianen konden kiezen uit meer dan 50 kandidaten voor de opvolger van president Michel Martelly. Ze hebben ook gestemd voor leden van het Congres, dat in januari te midden van een politieke crisis was ontbonden.

De verkiezingsresultaten worden volgende maand bekendgemaakt. Zoals het er nu uitziet zal de uitverkoren kandidaat van president Martelly, Jovenel Moise van de regerende Haitian Party of Bald Heads het in tweede ronde moeten opnemen tegen Jude Celestin. De beslissingsronde wordt op 27 december gehouden. Dan moet duidelijk worden aan wie Martelly zal overdragen.

De opkomst bij de verkiezingen was hoog, ondanks het mislukken van de stemming op 9 augustus. Slechts een paar kandidaten werden vervolgens officieel verkozen. In een aantal kiesdistricten moesten nieuwe verkiezingen worden gehouden. Het is president Martelly niet toegestaan om een tweede termijn te zoeken, maar zijn uitverkoren kandidaat, Moise, is één van de favorieten.

Moise is eigenaar van een bananen exporterend bedrijf, terwijl de andere favoriet Celestin, een Zwitserse opgeleide werktuigbouwkundig ingenieur is. Wie wint zal bij overname van de macht in februari worden geconfronteerd met immense uitdagingen. Haïti is het armste land op het Amerikaanse continent. Sinds het door de aardbeving in 2010 is verwoest, leunt het land zwaar op internationale donaties en buitenlandse hulp uit de Verenigde Staten en andere landen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May