Leo Brunswijk: Minister Juspol hakt met de botte bijl
25 Oct 2015, 21:12
foto
Leo Brunswijk, voorzitter van STKM, meent dat minister Jennifer van Dijk-Silos niet goed geïnformeerd is. CLAD is de huisaccountant van de stichting. (Foto: René Gompers)


De minister van Justitie & Politie (JusPol), Jennifer van Dijk-Silos, is machtsdronken en zeer slecht geïnformeerd, meent Leo Brunswijk, voorzitter van Stichting Toezicht Keuringen Motorrijtuigen (STKM). De stichting moet vanaf maandag haar werkzaamheden stoppen maar is nog steeds niet formeel op de hoogte gesteld door Juspol. De stichting gaat dus normaal verder met haar werkzaamheden kondigt Brunswijk aan.

De minister heeft aangekondigd de stichting door de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) door te lichten. “Dit betekent dat het CLAD zijn eigen werk moet gaan onderzoeken,” deelt Brunswijk mee. “Als de minister goed geïnformeerd was, zou ze weten dat CLAD verantwoordelijk is voor de jaarrekeningen van STKM.”

De stichting is zondag tijdens een persconferentie ingegaan op de actie van de Juspol minister. Er zouden zich ongeoorloofde zaken afspelen bij de stichting. Zo zouden de bestuursleden auto’s voor zichzelf hebben aangeschaft, worden instanties afgeperst en zou er met de financiën gerommeld zijn. Door de statuten van de stichting kan Juspol niet ingrijpen, gaf Van Dijk-Silos aan. De STKM is opgedragen haar werkzaamheden stop te zetten en is een nieuwe stichting opgericht. “Ik mag u zeggen dat de minister met de botte bijl hakt,” zegt Brunswijk. “Ze is zo slecht geïnformeerd en machtsdronken geworden dat ze door de bomen het bos niet meer ziet en het principe van hoor en wederhoor niet meer kent.” Brunswijk geeft aan dat sinds het aantreden van Van Dijk-Silos de stichting heeft geprobeerd haar te spreken. Er is pertinent geweigerd om met STKM te communiceren. Een persoonlijk bezoek van Brunswijk aan het ministerie heeft ook niet mogen baten, deelt hij mee.

Stichting niet ontbonden
De statuten en documenten over de financiën en informatie over het reilen en zeilen liggen al een tijd bij de minister, deelt Brunswijk mee. Er is nooit een reactie gekomen. “Als ze de tijd genomen had om zich goed te informeren, had ze deze stappen niet gemaakt,” merkte Brunswijk op. “We hebben uit de media vernomen dat ons werk is stopgezet en dat er een andere stichting is opgericht. Wij zijn formeel niet op de hoogte gesteld, er is geen deurwaardersexploot geweest.”
Brunswijk deelde mee dat er zeven nieuwe auto's zijn aangeschaft voor de controleurs en niet voor bestuursleden. De auto's zijn nodig om het werk beter uit te voeren. Dat Van Dijk-Silos heeft aangekondigd de stichting te laten doorlichten door CLAD, beschouwt Brunswijk als het grootste bewijs dat de minister ‘zeer slecht’ is geïnformeerd. “Dit zijn rapporten van CLAD,” richtte Brunswijk tot de minister terwijl hij een document omhoog houdt.

STKM gaat gewoon door met haar werk, kondigt Brunswijk aan. “De stichting is niet ontbonden. We zijn de enige ISO gecertificeerde stichting die toezicht mag houden op herkeuringen van motorrijtuigen. De volgende audit is binnenkort. Met de actie van de minister komt het certificaat in gevaar, maar we moeten volgens de ISO regels blijven werken.” De stichting heeft vorig jaar 47 gecertificeerde keurmeesters afgeleverd. Momenteel worden er honderd getraind. Die trainingen gaan ook gewoon door, deelde Brunswijk mee. “De vraag naar goede keuringsinstanties neemt toe. Er komen steeds meer auto's op de weg. In 2009 zijn er 33.000 auto's herkeurd, in 2014 ruim 155.000 en nu zitten we al op 135.000 herkeurde auto’s. Ik denk ook niet dat de minister hiervan op de hoogte is.” Brunswijk is na de persconferentie naar de brievenbus gelopen om “te kijken of er ondertussen iets is binnengekomen.” Er zat geen post in.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May