Hindori wijst op gevolgen situatie SZF voor ziekenhuizen
25 Oct 2015, 08:28
foto
Manodj Hindori, voorzitter Nationale Ziekenhuisraad.


De voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), Manodj Hindori, beseft dat minister Patrick Pengel geen zak geld heeft voor de ziekenhuizen. Er wordt ook niet onderhandeld met de bewindsman over ligdagtarieven. "Waarover wij wel graag met de minister, als hoogste eindverantwoordelijke voor de gezondheidszorg, willen overleggen zijn de consequenties van de abrupte mededeling van Staatsziekenfonds (SZF) dat vanaf deze maand geen geld meer is om de overeengekomen tarieven uit te betalen," zegt Hindori om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

De ziekenhuizen moeten het van de ene op de andere dag doen met ongeveer de helft van de afgesproken SZF inkomsten. "Hoezeer wij de huidige penibele situatie van SZF ook begrijpen, dit heeft grote consequenties voor onze bedrijfsvoering. De ziekenhuizen hebben vaste verplichtingen naar hun personeel en naar hun leveranciers. Wij kunnen ons personeel toch ook niet van de ene dag op de andere slechts de helft van hun loon uitbetalen? Dat zou niemand accepteren", stelt Hindori.

De ziekenhuizen konden al met veel moeite het hoofd boven water houden. Deze eenzijdige mededeling van SZF dat het de overeenkomst met de ziekenhuizen niet meer kan nakomen, betekent een regelrechte ramp voor de ziekenhuizen. "Nu de ziekenhuizen in een nog grotere crisis dreigen te belanden, hopen wij er bijvoorbeeld op dat de minister namens de sector kan bepleiten dat afgesproken betalingen aan de ziekenhuizen niet zo abrupt kunnen worden stopgezet. Wij zouden ook graag richtlijnen willen verkrijgen hoe wij verder moeten met een drastisch ingekrompen budget, zonder dat de kwaliteit en continuïteit van de zorg in het geding komt."

Sanering heeft tijd nodig
De minister zegt dat ook de ziekenhuizen zullen moeten saneren. Deze oproep is terecht, vindt Hindori. "De ziekenhuizen begrijpen echt wel dat de financiële situatie in het land zorgwekkend is en dat er overal bezuinigd moet worden, dus ook in de ziekenhuizen. Natuurlijk hebben wij de plicht zo efficiënt mogelijk te werken en wij kunnen al veel bereiken door meer samen te werken. Maar bezuinigingen is geen toverwoord waarmee je direct grote besparingen zal realiseren. Moeten we nu personeel afvloeien, moeten we minder verpleegkundigen inzetten, moeten we minder artsen in dienst nemen, moeten we minder medicijnen toedienen, moeten we goedkopere, maar inferieure medische producten gebruiken? Het is duidelijk dat bezuinigingen in de ziekenhuiszorg consequenties zullen hebben voor de patiëntenzorg. Bezuinigingsmaatregelen moeten dus goed doordacht worden en goed doorgesproken worden met alle betrokkenen, zoals de medische specialisten, de verpleegkundigen, de vakbonden en de beleidsmakers".

Hindori zegt het zeker eens te zijn met de minister dat er een integrale benadering in de gezondheidszorg moet komen. "Wij moeten als land vooral de goedkopere preventieve zorg opkrikken en niet alleen in de dure curatieve zorg investeren. Maar een mentaliteitsombuiging in de samenleving teweeg brengen, waarbij burgers beter voor hun eigen gezondheid gaan zorgen, zal behoorlijk wat tijd nemen. In de tussentijd moeten de ziekenhuizen niet in de steek worden gelaten."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May