Schurman Advocaten opent debat vreemdelingenbeleid
25 Oct 2015, 06:32
foto
Uit de presentatie van panellid Gilbert van Dijk, directeur van SBC.


Schurman Advocaten vraagt aandacht voor de vreemdelingenwet en de gevolgen daarvan voor nagenoeg alle sectoren van de samenleving. Humphrey Schurman benadrukte dat onvoldoende stil wordt gestaan hoeveel invloed het vreemdelingenbeleid heeft. De juristen Marjon Peeters en Sardha Sitaram verzorgden vrijdag een inleiding over de impact van het vreemdelingenrecht op het maatschappelijk leven. Danny Lo Fo Sang, voormalig beleidsadviseur van de minister van Justitie en Politie, Gilbert van Dijk, directeur van het Suriname Business Development Center (SBC) en Rachelle Groenveld, onderdirecteur Vreemdelingenzaken Justitie en Politie gaven ook hun visie op dit onderwerp.

Sitaram benadrukte dat onvoldoende registratie van vreemdelingen gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid, welke ziektes komen het land binnen, welke medische zorg krijgt de vreemdeling en wie betaalt dat. Ook voor het onderwijs zijn er gevolgen, leerlingen die geen documenten hebben, kunnen geen examen doen. Een illegale vreemdeling verricht illegale arbeid. Sitaram constateerde dat Suriname hard zal moeten werken aan het maken van goed beleid.
Peeters, advocaat in Nederland en specialist in vreemdelingenrecht, gaf een uiteenzetting van de Nederlandse Vreemdelingenwet die in de afgelopen decennia mede door de komst van de Europese Unie, voortdurend is aangepast. Het is een geheel van allerlei mogelijke en onmogelijke regels, maar duidelijk is dat het beleid gericht is op het nationale belang van Nederland.

Transparantie
Rachelle Groenveld die door minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, is gevraagd haar plaats in te nemen in het panel, nam het publiek mee naar een ideale situatie. Zij merkte op dat de vreemdelingen in eigen land via een interactieve website hun registratie kunnen aanvragen en onmiddellijk na aankomst in Suriname de documenten kunnen ophalen. Zover is het nog niet, maar de intentie hiertoe is er. Ook kon zij de toezegging doen dat er op het ministerie van Justitie en Politie hard gewerkt wordt aan het formuleren van een vreemdelingenbeleid waarmee de basis gelegd wordt voor het vreemdelingenrecht.

Danny Lo Fo Sang, deskundige in vreemdelingen-aangelegenheden, stelde nadrukkelijk dat niet alle problemen op te lossen zijn met regelgeving. Van groot belang zijn de intenties en de transparantie. Suriname zal de intenties rond vreemdelingen moeten formuleren. Als het beleid niet helder geformuleerd is, blijft het open voor verschillende interpretaties. Er zullen altijd mensen zijn die op zoek gaan naar een beter leven. Zo reizen er via de back track-route in Nickerie meer mensen dan via Zanderij, maar daar is geen enkele registratie. Ook de cultuur van een land zal een rol spelen bij het vreemdelingenbeleid. Suriname is een gastvrij land en dat zal zijn weerklank moeten vinden in het beleid.

Bevolkingspolitiek nodig
Gilbert van Dijk zei dat het bedrijfsleven veel problemen ervaart, omdat er een duidelijk beleid ontbreekt. Nagegaan moet worden waarom vreemdelingen naar Suriname komen, maar ook wat ze wegbrengen uit het land. De lokale arbeid zal beschermd moeten worden, het is volgens hem niet zo dat Surinamers niet willen werken, maar ze willen een goede betaling. Het ontbreken van bevolkingsbeleid en dus vreemdelingenbeleid zou wel eens kunnen leiden tot afkeer van vreemdelingen. Ook zullen de Surinaamse ambassades aan de hand van goed geformuleerde beleidspunten moeten kunnen beoordelen, wie naar Suriname mag reizen en wie niet.

Schurman zei dat weer een lezing wordt georganiseerd als de Vreemdelingenwet is geformuleerd. De Assembleeleden Keshopersad Gangaram Panday (NDP) en Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) zegden hun volledige medewerking toe bij de aanpassingen van de Surinaamse Vreemdelingenwet.
Schurman Advocaten zal zich sterk maken voor de Caribische harmonisatie van de Vreemdelingenwet. Schurman Advocaten zal bij de voorbereiding van de formulering van het Vreemdelingenrecht alle medewerking geven aan de beleidsbepalende instanties. Hij benadrukte dat de Vreemdelingenwet de weg opent naar verdere discussie over nationale ontwikkeling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May