Orkaan Patricia zwakt af na landing in Mexico
24 Oct 2015, 09:15
foto


Een van de meest krachtige orkanen die ooit is geregistreerd heeft vrijdagavond met vernietigende winden de Pacifische kust van Mexico aangedaan. Bomen en auto’s werden meegesleurd. Duizenden moesten hun huizen en de strandoorden ontvluchten.

Een uur na aankomst is Patricia afgezwakt, maar raast nog steeds met winden van 210 km per uur. Tot nog toe zijn er geen slachtoffers gemeld. Functionarissen denken dat de schade misschien niet zo catastrofaal is geweest als werd gevreesd.

Categorie 5 orkaan Patricia is aan land gekomen in een dunbevolkte kuststreek in de buurt van het populaire strandoord van Puerto Vallarta. Uit dat oord zijn 15.000 toeristen geëvacueerd met het oog op stortregels en potentieel dodelijke winden. Er zijn overstromingen in delen van de stad gemeld, maar het lijkt erop dat het gebied is ontsnapt aan de ergste kracht van de immens sterke orkaan.

Toeristen en bewoners waren ondergebracht in noodopvangcentra in de hoop dat het natuurgeweld niet zo veel schade zou opleveren als de laatste orkaan van deze omvang. Tyfoon Haiyan heeft in 2013 meer dan 6.000 mensen gedood. Op zee is Patricia nog steeds een categorie 5 orkaan met winden extreme winden van 322 km per uur.

Functionarissen zeggen dat de haven relatief onbeschadigd is. Er is daar sprake van geringe schade zoals omgevallen bomen. Weer experts hadden voorspeld dat de orkaan een verwoestende invloed zou hebben, maar de eerste rapportages suggereren dat Patricia meer een dure puinhoop dan een regelrechte ramp heeft gebracht. Vóórdat Patricia aan land kwam, was hij de sterkste orkaan die ooit is gemeten op het westelijk halfrond.

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) heeft Patricia gedegradeerd tot een categorie 4 storm, maar zegt dat hij nog steeds een "zeer gevaarlijke grote orkaan" is. Het natuurgeweld kan vandaag afzwakken tot een tropische storm en later in de middag tot een depressie als gevolg van de bergen van westelijk Mexico die de winden ontkrachten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May