Minister Pengel: SZF en ziekenhuizen moeten saneren
24 Oct 2015, 00:01
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid.


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid vindt dat het Staatsziekenfonds (SZF) en de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) niet bij hem moeten aankloppen voor het betalen van de ligdagtarieven. De parastatalen zijn aangeschreven over de suppletoire begroting 2015 en de teruggelopen overheidsbijdrage. SZF en de ziekenhuizen moeten een sanerings- en bezuinigingsplan opstellen en uitvoeren.

Het SZF, dat samen met de andere verzekeraars (Survam) in onderhandeling is met de NZR over nieuwe tarieven, heeft een brief gekregen over de teruggelopen overheidsbijdrage. SZF zou SRD 55 miljoen op jaarbasis ontvangen, maar op de suppletoire begroting voor dit jaar is het bedrag teruggebracht tot SRD 11,7 miljoen. Hierover hebben de parastatalen een brief ontvangen van Volksgezondheid. Na het ontvangen van het schrijven hebben de onderhandelingen een andere wending genomen en iedereen keert zich naar het ministerie van Volksgezondheid. "Dit is niet geheel terecht", stelt de minister tegenover Starnieuws.

Geen verzekeringsmaatschappij
"Ten eerste is het ministerie van Volksgezondheid geen verzekeringsmaatschappij dus een rappelschrijven van de NZR aan de minister gaat niets oplossen omdat hij niet aan de onderhandelingstafel zit over tarieven. Daarover moet de NZR met de Survam onderhandelen. Ten tweede ligt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de Wet Basiszorgverzekering niet bij het ministerie van Volksgezondheid," stelt Pengel. Hij laat optekenen dat het Uitvoeringsorgaan noch de Zorgraad onder hem vallen. De NZR moet zich tot die partijen richten voor problemen in de uitvoering van de Wet Basiszorgverzekering waar zij dagelijks mee geconfronteerd worden bijvoorbeeld onverzekerden aan wie behandeling niet geweigerd mag worden. Het ministerie van Binnenlandse zaken is via de Wet mede belast met de uitvoering.

"Wat de partijen van de minister zullen horen wanneer ze op kort termijn ontvangen zullen worden, is om in de respectievelijke organisaties terug te gaan en een bezuiniging- en/of saneringsplan op te stellen en na overleg uit te voeren. Natuurlijk zullen de instellingen in de problemen komen wanneer er niet bezuinigd wordt op de uitgaven. Daarom zullen de bezuinigingsplannen doorgevoerd moeten worden," kondigt de bewindsman aan.

Uitgaven omlaag
Dezelfde boodschap zal de SZF-directie ook horen van de minister. De beleidsmaatregel waar het SZF het over heeft, betreft een additionele suppletie vanuit de overheid ter waarde van 3% van de lonen van mensen in overheidsdienst waar het ziekenfonds al 9% premie voor ontving. In totaal ontving SZF dus 12% premie voor het verzekeren van landsdienaren. "In het bedrijfsleven worden mensen voor minder verzekerd waarom bij de overheid niet? De uitgaven van het SZF moeten ook omlaag om van de inkomsten rond te komen," vindt de minister die afkomstig is uit het bedrijfsleven.

Waar de minister zich voor zal inspannen is om de betalingsachterstanden vanuit de overheid onder de aandacht te brengen van zijn collega van Financiën, zodat cashflow problemen minder voorkomen bij de zorginstellingen en het SZF.
Op termijn zal het roer omgegooid worden via de 'Health in All Policies' benadering, zodat wij de bronoorzaken voor de steeds zieker wordende samenleving aanpakken. Door momenteel het grootste deel van de begroting van het ministerie te besteden aan de curatieve zorg, wordt Suriname niet gezonder. Iedereen weet dat maar er wordt te weinig aan gedaan. Door de intersectorale aanpak die 'Health in All Policies' dicteert, zal werkelijke gezondheidswinst geboekt worden waardoor de zorginstellingen het ook met minder geld zullen redden, vindt de bewindvoerder op Volksgezondheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May