Meer bewustwording over belang ambulancevervoer nodig
24 Oct 2015, 11:03
foto
Cheryl Dijksteel, woordvoerder van de Stichting SEH Libi Makandra. (Foto's: Raoul Lith)


De ambulance van de Stichting Spoed Eisende Hulp (SEH) Libi Makandra rijdt een tot vijf keer per dag uit voor ongevallen in haar werkgebied, dat strekt van Wanica en Para tot Atjoni. Minimaal twee keer per maand is er sprake van een ernstig geval, zegt Cheryl Dijksteel, woordvoerder van de non-profit stichting. Het is de bedoeling om met de verzekering en de overheid om de tafel te gaan, om te kijken hoe deze dienst te garanderen en continueren.

Enkele jaren geleden zijn er gesprekken geweest met de overheid over overheidssubsidie. “Ik hoop dat er gauw een gesprek komt met de minister van Volksgezondheid, want dit is eerstelijnsgezondheidszorg”, zegt Dijksteel, die zich ervan bewust is dat de minister zich nog aan het oriënteren is op het veld. Momenteel is er maar een ambulance beschikbaar, en is de stichting opzoek naar middelen voor de reparatie en herinrichting van een ambulance die bij een aanrijding was betrokken. De renovatie is geschat op 10.000 USD. De totale begroting is 25.000 USD.

Dijksteel is blij dat verschillende bedrijven het belang van deze dienst inzien en hun bijdrage leveren. Momenteel is bij de inzamelactie van Telesur slechts 3.000 USD verzameld. Volgens Dijksteel lijkt het er nog op, dat men zich nog niet helemaal bewust is van het belang van ambulancevervoer. “Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de curatieve zijde. Je moet de dienst verlenen en zorgen dat de hulpbehoevende snel hulp heeft en gauw wordt vervoerd naar het ziekenhuis, maar wat belangrijk is, is ook de preventieve zijde, waarin een stukje bewustwording zit.”

Zoals is aangekondigd tijdens de sms-actie, zal er een realityshow gemaakt worden over wat er allemaal komt bijkijken bij het leveren van een ambulancedienst, zodat het publiek zich beter zal realiseren waarom deze nodig is.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May