Amerikaanse humanitaire missie Suriname begint
28 Oct 2010, 03:00
foto


USS Iwo Jima, het Amerikaanse vliegdekschip, gooit vandaag het anker uit voor de kust van Suriname. Medische militaire experts zullen mensen gratis behandelen aan boord van het schip en op verschillende locaties in Suriname. Ook gebouwen worden gerepareerd. De Amerikaanse ambassadeur John Nay zegt dat deze missie een teken is van intensivering van de samenwerking tussen beide landen. Suriname is het achtste en laatste land dat aangedaan wordt in de operatie ‘Continuing Promise’. Iwo Jima is woensdagmiddag vanuit Guyana vertrokken, met aan boord journalisten uit Suriname. René Gompers van Starnieuws doet verslag.

In Guyana zijn 5515 patiënten geholpen. Daarvoor zijn ruim 250 militairen en vrijwilligers ingezet. In deze operatie zijn in Haïti, Costa Rica, Colombia, Panama, Guatemala, Nicaragua en Guyana bijna 50.000 personen geholpen. Naast militairen zijn er ook vrijwilligers aan boord. Op het schip is er een mengelmoes van nationaliteiten. Er zijn 1550 personen aan boord. Er is zelfs een Surinaamse schipper op het schip. Mahes Mahadeo kan bijna niet wachten om aan land te gaan. Hij zal van de gelegenheid gebruik maken om zijn familie hier op te zoeken.

Het schip telt zes moderne operatieruimtes en beschikt over de modernste apparaten. Ook de laboratoria zijn goed geoutilleerd met al het benodigde materiaal om de gigantische operatie te kunnen verrichten. Met acht helikopters worden patiënten naar het schip vervoerd. De heli’s vervoeren ook het materiaal dat aan land nodig is. Er zijn 60 operaties gepland tijdens de missie die in Suriname wordt uitgevoerd. Dagelijks kunnen twaalf operaties uitgevoerd worden. Patiënten die geopereerd worden, verblijven samen met hun begeleiders, gemiddeld twee dagen op het schip.

Naast het behandelen van mensen en dieren, wordt ook kennis uitgewisseld met het Nationaal Leger. Er zijn trainingen in de ‘jungle’ gepland. Ook met Volksgezondheid, Landbouw, Veeteelt en Visserij zal kennis gedeeld worden. Er zijn seminars gepland. Bij het ministerie van Defensie is er een perscentrum ingericht, waarbij journalisten dagelijks voorzien zullen worden van de verrichtingen. Journalisten aan boord van het schip zijn erg onder de indruk van de faciliteiten en de organisatie. Zij zijn via Guyana dinsdag aan boord van het schip gegaan. De operatie duurt tot 7 november. Dit is de tweede keer dat de Amerikanen hier een dergelijke humanitaire missie uitvoeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May