LVV timmert aan agro-coöperaties
24 Oct 2015, 05:47
foto
De info-sessie van LVV over agro-coöperaties was goed bezocht. (Foto: Min. LVV)


Reactivering van agro-coöperaties om zo de agrarische sector verder te ontwikkelen. Daar werkt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de afgelopen vijf jaar hard aan. Dit beleid wordt verder voortgezet, zegt onderdirecteur Landbouw, Ashween Ramdin.

Een studie toont dat er in 1978 landelijk nog ruim 190 coöperaties waren. Door allerlei redenen van mismanagement tot geen betrokkenheid van leden, zijn de meeste ten onder gegaan, legt Ramdin uit. Het ministerie heeft vrijdag een voorlichtingsdag gehouden als aanzet om de verschillende coöperaties samen te brengen en samen van gedachten te wisselen over hoe de coöperaties kunnen bijdragen aan de agrarische sector.

Coöperaties zijn een belangrijke schakel, stelt de landbouw-onderdirecteur. In een coöperatie werken vooral agrariërs samen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. “En het ministerie werkt beter met organisaties dan met individuen.” Ook de voedselarm van de Verenigde Naties, de FAO, ondersteunt het belang van coöperaties. 2012 was dan ook uitgeroepen tot internationaal jaar van de coöperaties.

Met onder andere trainingen, inputs verstrekking en begeleiding wil LVV het coöperatiebeleid stimuleren. “Om de agrarische sector naar grotere hoogte te tillen, is de samenbundeling en samenwerking van de landbouwers nodig,” benadrukt Ramdin. “LVV-minister Soeresh Algoe heeft een beleid uitgestippeld om het coöperatiewezen te reactiveren.” Met de stimulering van het ministerie zijn dan ook 31 agro-coöperaties opgericht sinds 2010. Een van de taakstellingen van het ministerie is dan ook agro-coöperaties te bevorderen, te coördineren,te reguleren en te controleren. Het gaat om coöperaties in de landbouw-, veeteelt- en visserijsector en in de bijenteelt.

Na evaluatie van de aanbevelingen van de voorlichtingsdag, zullen er op kort termijn vervolg voorlichtingsdagen worden gehouden. Leden van verschillende coöperaties, vertegenwoordigers van coöperaties in oprichting en andere belangstellenden uit de verschillende districten hebben de info-sessie bijgewoond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May