SZF kan verhoogd tarief ziekenhuizen niet meer betalen
23 Oct 2015, 06:04
foto


De ziekenhuizen hebben van Staatsziekenfonds te horen gekregen dat afgesproken tarieven niet meer betaald kunnen worden. SZF heeft aangegeven dat begin 2015 de toezegging was gedaan door de toenmalige vicepresident Robert Ameerali dat het budget verruimd zou worden met een extra SRD 55 miljoen. Op grond hiervan is er een overeenkomst getekend met de Nationale Ziekenhuisraad NZR) en de Vereniging van Medici in Suriname. Op de suppletoire begroting voor dit jaar is het bedrag teruggebracht tot SRD 11,7 miljoen.

De voorzitter van de NZR, Manodj Hindori, zegt aan Starnieuws dat de ziekenhuizen verontwaardigd en teleurgesteld zijn over deze gang van zaken. "Wij onderhandelen al bijna een jaar met de verzekeraars over verhogingen van de klinische tarieven. De suppleties aan de ziekenhuizen zijn per 1 januari 2014 stopgezet, met de belofte dat deze zouden worden gecompenseerd door marktconforme tarieven van de verzekeraars. Echter hebben de ziekenhuizen nog steeds geen overeenstemming over nieuwe tarieven kunnen bereiken met de verzekeraars," stelt Hindori.

Ten einde raad
De ziekenhuizen zijn volgens Hindori nu helemaal ten einde raad. Het is algemeen bekend dat de ziekenhuizen niet uitkomen met de huidige tarieven. De schulden bij de banken zijn tot een maximum opgelopen en de betalingsachterstanden aan leveranciers zijn torenhoog. "We maken ons enorm veel zorgen over deze mededeling van het SZF, dat een grote speler in de gezondheidszorg is. We hebben als NZR onmiddellijk een brief geschreven naar minister Patrick Pengel van Volksgezondheid en hebben hem om een spoedonderhoud gevraagd, maar hij heeft ons jammer genoeg nog niet kunnen ontvangen", deelt Hindori mee.

"De ziekenhuizen hebben eind van de maand, dat is zo meteen, hun salarisverplichtingen naar het personeel en betalingsverplichtingen naar de toeleveranciers. We kunnen niet meer lenen bij de banken. Het lijkt erop dat wij het personeel zullen moeten informeren dat we hun lonen deze maand niet meer kunnen uitbetalen. Hopelijk komt het niet zo ver en vinden wij bijtijds een oplossing," voert Hindori aan.

Zorgwekkend
De directeur van SZF, Rick Kromodihardjo, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws de ziekenhuizen te kunnen begrijpen. Maar er is op dit moment geen andere mogelijkheid. Het SZF heeft de situatie uitgelegd aan minister Pengel. SZF heeft tot en met september dit jaar de verhoogde ligdagtarieven die overeengekomen waren betaald, maar de all out kosten staan nog open. Deze kunnen niet meer betaald worden omdat de middelen er niet zijn.

Kromodihardjo merkt op dat het SZF slecht 21% van het aanvankelijk toegezegde bedrag heeft ontvangen voor dit jaar. Het bedrijf heeft in afwachting van het toegezegde bedrag door de regering, de dienstverleners voor een groot deel betaald. SZF is nu genoodzaakt geweest om de dienstverleners mee te delen dat het niet in staat is om hetgeen overeengekomen is, na te komen. Kromodihardjo noemt de situatie zeer zorgwekkend.
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May