Inactief Polio Vaccin opgenomen in vaccinatieschema
22 Oct 2015, 22:53
foto


In het kader van de eliminatie van polio wereldwijd zal vanaf 24 oktober 2015, Wereld Polio dag, in Suriname gestart worden met de toediening van een nieuw vaccin tegen polio. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid geeft vrijdag in het Moeder en Kind Centrum van ’s Lands Hospitaal, het signaal voor het aanvangen van het gebruik van het Inactief Poliovirus Vaccin (IPV).

Een van de vereisten in het polio eliminatieplan is dat elk land, voor het eind van 2015, het Inactief Polio Vaccin (IPV) opgenomen moet hebben in het nationaal vaccinatieschema. In Suriname werd tot nu toe uitsluitend gevaccineerd met het Oraal Polio Vaccin (OPV), dat in de vorm waarbij een druppeltje aan de kinderen gegeven wordt. Het IPV, dat in de vorm van een prikje gegeven wordt, zal de eerste dosis OPV vervangen. Dit betekent dat kinderen, die 2 maanden oud zijn en voor hun eerste vaccinatie naar het consultatiebureau gaan, twee prikjes zullen krijgen: de pentavalent prik en de polio prik. Bij het tweede, en volgende vaccinatie bezoeken, zal het kind nog het polio druppeltje krijgen, naast de pentavalent prik, zegt de BOG-voorlichting.

Tijdens de World Health Assembly hebben alle landen, waaronder ook Suriname, toegezegd dat zij zullen meewerken om het polio-eliminatieplan uit te voeren. Het Nationaal Immunisatie Programma van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG} voert het plan met ondersteuning van PAHO en UNICEF uit onder de slogan: ‘Al 35 jaar geen polio, Suriname, dat houden wij zo!’

Polio of kinderverlamming wordt door een virus veroorzaakt. Het is een heel besmettelijke ziekte die vooral voorkomt bij kinderen onder vijf jaar, zegt de voorlichting van het BOG. Sinds 1988 is het aantal gevallen van polio wereldwijd met 99% gedaald, van 350.000 naar 359 gevallen in 2014. In 2015 komt polio alleen nog maar in twee landen in de hele wereld voor.

Met ondersteuning van de PAHO zijn de landen in de Amerikaanse regio, waaronder ook Suriname, erin geslaagd om polio als eerste regio uit te roeien in 1994. Er wordt geschat dat met het uitroeien van de ziekte er wereldwijd tenminste 40-50 miljoen USD uitgespaard zal worden over de komende 20 jaar. En daarnaast zal uitroeiing van de ziekte betekenen dat geen enkel kind meer zal hoeven te lijden of doodgaan aan polio.

Het laatste geval van polio in Suriname was in 1980. Dit is onder meer te danken aan het Nationaal Immunisatie Programma dat voor het grootste deel wordt uitgevoerd door de Stichting Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending. De nationale vaccinatie dekking voor polio was 85% in 2014. Dit betekent dat maar 85% van de kinderen onder één jaar oud, op tijd wordt gevaccineerd. Hoewel er al 35 jaren geen polio meer is voorgekomen in Suriname, blijft er toch nog een klein risico bestaan als de vaccinatie dekking niet verhoogd naar minstens 95%.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May