Consumentenpakket 4,3% duurder dan jaar geleden
22 Oct 2015, 12:12
foto


De consument heeft vergeleken met een jaar geleden in september 4,3% meer betaald voor goederen. Het gaat hierbij om de 297 goederen die zitten in het consumentenprijs index pakket van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).

De maandinflatie in september ten opzichte van augustus dit jaar was gemiddeld -0,1%, dat betekent dat de consument in september goederen uit het CPI-pakket eentiende procent goedkoper heeft ingekocht. Het ABS heeft vandaag de jongste CPI-cijfers bekendgemaakt.

Tussen september dit jaar en september vorig jaar vertonen de CPI-producten een daling van 38% tot een verhoging van 170%. De geldontwaarding was vorig jaar 3,4%. Het jaar ervoor in 2013, was de ontwaarding nog 1,9%.
CPI is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. De prijsopnames worden bij zo’n 415 plaatsen gedaan in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Wageningen, Coronie, Saramacca en Commewijne.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May