Integraal gezondheidsbeleid benadrukt bij presentatie DNA
21 Oct 2015, 06:42
foto
Sir Michael Marmot naast Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons (links). Rechts Guillermo Troya van de PAHO/WHO. (Foto: Raoul Lith)


Suriname is begonnen met een nieuwe manier van beleid maken, “Health in all Policies (HiAP) wil zeggen dat je op alle gebieden rekening houdt met gezondheid van je mensen. Dat kan niet alleen gezondheidsvoordelen geven, maar ook een heleboel andere voordelen,” zegt de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons. Het is volgens haar de bedoeling dat leden en wetenschappelijke staf up to-date informatie hebben. De lezing die gehouden is over Social Determinants and Health in All Policies moet volgens de DNA-voorzitter hiertoe bijdragen. Hier ligt de nadruk op een integraal gezondheidsbeleid.

De wetenschapper Sir Michael Marmot, voormalig voorzitter de commissie Sociale Determinanten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), hield een presentatie voor DNA-leden alsook de Districtsraad van Paramaribo. “Ik ben erg blij dat dit heeft plaatsgevonden. Het feit dat ik naar de Assemblee mocht om deze lezing te houden voor de parlementariërs, wil zeggen dat er een interesse is. Dit is voor mij erg aanmoedigend. Uit de de vragen die gesteld zijn, blijkt dat mensen echt hebben geluisterd en zich afvroegen wat betekent het en hoe kunnen wij er verder mee, zegt Marmot.

Een van de eerste vragen ging over het belang van de geestelijke gezondheidszorg, welke niet vergeten mag worden. Ook over obesitas en diabetes zijn er vragen gesteld. We kunnen de diabetes epidemie niet oplossen door simpelweg aan mensen te zeggen dat ze gewicht moeten verliezen,” wijdt Marmot uit. Hij legt uit dat de sociale determinanten van gezondheid aangepakt moeten worden vanaf het begin van het leven al, het gaat in deze om zaken zoals onderwijs, voeding, de aard van onze steden en manier van transport.

Verbetering en welwillendheid
Marmot constateert dat gezondheid in Suriname is verbeterd volgens de data. “Het is gegaan van typische gezondheidszorg in een arm land, naar gezondheid in een gevorderd land, hoewel er nog een lange weg te gaan is. Echter geeft hij aan dat er nog steeds belangrijke ongelijkheden in de gezondheidszorg zijn. Dit geldt ook voor andere landen in het Caribisch gebied en de Amerika's. “Wat bemoedigend is, is de welwillendheid om deze zaken aan te willen pakken.”

“HiAP is eigenlijk ook gelijkheid in beleid, sociale ongelijkheid heeft vele gevolgen, waaronder bijvoorbeeld slechte gezondheid voor bepaalde doelgroepen,” stelt Simons. Zij benadrukte hierbij het belang van lokaal bestuur, de mogelijkheid van gemeenschappen om zelf beslissingen te nemen over zaken in hun omgeving.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May