SCUA blij met aanpak corruptie vreemdelingenzaken
20 Oct 2015, 17:02
foto
Kranslegging en felicitaties ter gelegenheid van 162 jaar Chinese Vestiging in Suriname. Foto’s Ranu Abhelakh


Vertegenwoordigers van de Suriname Chinese United Association (SCUA) hebben vandaag 162 jaar Chinese Vestiging in Suriname herdacht. Zij hebben kransen gelegd bij het Monument in het Vriendschapspark. De SCUA is blij met de aanpak van corruptie bij de dienst Vreemdelingenzaken. “Wij hebben jarenlang aan de bel getrokken. Eindelijk een minister die concreet stappen onderneemt”, reageert SCUA-secretaris Stephen Tsang tegenover Starnieuws.

De misstanden, zoals afpersing, uitbuiting van Chinezen die zich in Suriname willen vestigen is al jaren gaande. “Ja, wij beschikken over concrete gevallen.” Als voorbeeld haalt hij de Chinese immigranten aan, die door ambtenaren bij de dienst Vreemdelingenzaken uit de rij worden ‘geplukt’. “Het gaat om specifieke personen, die de in Suriname gesproken talen niet machtig zijn. Zij moeten duizenden Amerikaanse dollars betalen om hun verblijfsvergunning in orde te krijgen.” De ‘slachtoffers’ durven hun verhaal niet aan de autoriteiten te vertellen. Zij vrezen rancune of eventuele uitzetting. De afpersingsverhalen zijn wel aan de SCUA voorgehouden, zegt Tsang. De organisatie is niet op de hoogte van een Hong Kong- Suriname lijn, zoals aangehaald door justitieminister Jennifer van Dijk-Silos in de Assemblee.

Nadruk veiligheidsaspect
SCUA is een overkoepelende organisatie van verenigingen van lokale Chinese en de nieuwe stroom uit China. De organisatie is wachtende op een uitnodiging van de justitieminister. Er is audiëntie aangevraagd om kennis te maken, en verschillende problemen en voorstellen te bespreken. Volgens Tsang is het veiligheidsaspect een hele grote issue. Berovingen en inbraken bij Chinese ondernemers in Paramaribo en districten nemen toe. Niet alle gevallen komen in de media, geeft hij aan.

Kleine ondernemers zien af van aangifte bij de politie, omdat zij anders de hele dag kwijt zijn op het bureau. “Sommige moeten eerst nog een tolk zoeken.” De SCUA stelt daarom voor om de aangifte procedure te vereenvoudigen en efficiënter te doen: aangifte op de plaats van delict volledig afronden. “Ondernemers stellen camerabeelden ter beschikking, maar soms worden deze pas daags erna opgehaald.”

Immigratiestroom niet gestopt
Naast de SCUA, hebben ook ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China en Roy Adelaar, hoofd Culturele Betrekkingen en Manifestatie, bij het Directoraat Cultuur een bloemenhulde gebracht aan de eerste Chinese contractarbeiders. Volgens SCUA-voorzitter Allan Cheng Kwok Shung is de Chinese immigratiestroom nooit gestopt. “Mensen trekken de wereld rond, op zoek naar een beter bestaan, welvaart en welzijn voor zichzelf en het gezin.” Eenmaal gevestigd, dragen zij bij aan de ontwikkeling van het land, benadrukt hij.
Stichting Oriental Foundation is verantwoordelijk voor het Vriendschapspark te Zorg en Hoop, die aan de Surinaamse gemeenschap is geschonken. Voorzitter Glenn Young zegt de plannen weer op te pakken om het park ‘eindelijk’ in te richten. Met de Chinese stad Hangzhou, die een stedenband relatie met Paramaribo heeft, waren enkele ideeën gewisseld. Via de ambassade zullen concrete uitvoeringsafspraken worden gemaakt.

Op 20 oktober 1853, kwam een groep van achttien Chinese contractarbeiders uit Java naar Suriname. Vier van hen hebben de lange boottocht niet overleefd. Tot 1870 zijn ongeveer 2500 Chinezen overgekomen, waarvan een groot deel na afloop van zijn contract in Suriname is gebleven. In 2014, 161 jaar na de Vestiging van de Chinezen in Suriname heeft de overheid hen een permanente nationale dag toegewezen. Voor de SCUA een teken van erkenning dat Chinezen ook een etnische groep in Suriname is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May