Grote vorderingen op traject naar 'decent work'
19 Oct 2015, 22:46
foto
Claudia Coenjaerts, directeur van het regionaal kantoor van de Internationale Arbeidsorganisatie en Decent Work Team, op bezoek bij minister Soewarto Moestadja.


Suriname boekt vorderingen in het traject naar zowel duurzame banen, als duurzame ondernemingen. De nieuwe directeur van het regionaal kantoor van de Internationale Arbeidsorganisatie en Decent Work Team, Claudia Coenjaerts, gaf dit aan bij een kennismakingsbezoek aan de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja.

Suriname kon kort na de instelling in mei dit jaar van de tripartiete implementatiecommissie Decent Work Country Programma voor Suriname (DWCPS), een schriftelijk raamwerk presenteren aan de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). In het raamwerk wordt aangegeven welke acties het land wenst te ondernemen en hoe deze acties uitgevoerd zullen worden om het concept van decent work beter ingang te doen vinden in Suriname. Het concept heeft als doel om ervoor te zorgen dat banen genoeg voldoening bieden, terwijl aan de andere kant duurzame ondernemingen ontstaan.

Ontwerpwetten
Het ministerie van Arbeid is al bezig actiepunten uit het raamwerk te concretiseren. Er zijn al acht ontwerpwetten aangeboden aan de Raad van Ministers (RvM) met de bedoeling de verouderde arbeidswetgeving aan te passen aan veranderingen en nieuwe omstandigheden op het gebied van arbeid. Modernisering van de Arbeidswetgeving is een van de basisvoorwaarden die in place moet zijn voor de realisatie van decent work.

Een van deze ontwerpwetten heeft te maken met de toetreding van Suriname tot drie fundamentele verdragen van de ILO. Het gaat in deze om de basisverdragen die landen verplichten om er voor te zorgen dat zowel mannelijke als vrouwelijke arbeidskrachten gelijke beloning wordt toegekend voor arbeid van gelijke waarde; het wegwerken van discriminatie op de werkvloer en het laatste verdrag verplicht landen om een minimumleeftijd in te stellen voor jongeren die willen gaan werken. Ten aanzien van het laatste verdrag zal Suriname de minimumleeftijd moeten vaststellen op 14 jaar, gelijk aan de nog aan te passen leerplichtige leeftijd die nu nog 12 jaar is.

Moestadja verwacht dat deze week al enkele van de ontwerpwetten door de RvM goedgekeurd zullen worden, waarna ze aan de Staatsraad en de president aangeboden kunnen worden voor een finale check. Het ministerie treft ook voorbereidingen om nog vier wetten te vernieuwen. Het gaat in deze om de Veiligheidswet van 1947, de Vakantiewet van 1975, de Ongevallen Regeling en de Ontslagwet. Het ministerie heeft de ILO om technische assistentie gevraagd bij het reviseren van de deze wetten.

Betrouwbare data
De Arbeidsinspectie is bezig met het ontwikkelen van een strategie die moet resulteren in een adequaat en efficiënt inspectieapparaat dat toeziet op waardige en fatsoenlijke werkomstandigheden. Voor het maken van goed beleid voor decent work zal het ministerie moeten beschikken over betrouwbare data, zegt de voorlichting van Arbeid. Daarom is het verzamelen van adequate arbeidsstatistieken en het doen van onderzoeken naar arbeidsgerelateerde aangelegenheden, een prioriteit van het ministerie. In dit verband is het ministerie bezig met de voorbereiding voor het opzetten van een arbeidsmarktinformatiesysteem.

Het decent work concept gaat als onderdeel van de Sustainable Development Goals 2030, hand in hand met het streven naar een groene economie. Deskundigen op het gebied van milieu zullen beleid maken gericht op het vergroenen van bestaande banen en nieuwe werkgelegenheid. De impact van klimaatsverandering gaat gepaard met kansen en bedreigingen op de arbeidsmarkt waar de beroepsbevolking op voorbereid moet zijn, zegt de Arbeidsvoorlichting.

Coenjaerts heeft voor morgen een extra meeting gepland met beleidsfunctionarissen van het ministerie die direct betrokken zijn bij de uitvoering van het DWCPS. Tijdens haar bezoek aan Suriname heeft ze ook gesprekken gevoerd met de vakbeweging en het bedrijfsleven die eveneens partners zijn bij de uitvoering van het DWCPS. Coenjaerts is gestationeerd op Trinidad. Ze heeft overgenomen van Giovanni di Cola.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May