ZIEKENHUISAFVAL NA RUIM TWEE JAAR NIET VERWIJDERD
20 Oct 2015, 00:00
foto
Tonnen aan ziekenhuisafval ligt nog steeds onbeheerd opgeslagen in een zijstraat tussen leiding 11 en 10A. (Foto's: Leroy Troon)


In juni 2013 is er aan de bel getrokken dat tonnen aan ziekenhuisafval op onverantwoorde manier in de open lucht is opgeslagen. Alle autoriteiten onderkenden dat het om een enorm probleem ging, waarbij acuut moest worden opgetreden. Twee en een half jaar verder, is er nauwelijks iets veranderd aan de situatie. Ziekenhuisafval ligt er nog steeds in enorme hoeveelheden in een zijstraat van de Commissaris Weytingweg, tussen leiding 11 en 10A.

De eigenaar van het terrein, Dennis Tjoen A Choy, zegt aan Starnieuws dat hij tevergeefs overal zijn beklag doet, maar er gebeurt niks. Ten einde raad is hij naar de politie geweest, maar die stuurt hem naar het Bureau Openbare Gezondheidszorg. Samen met Tjoen A Choy en Assembleelid Asiskumar Gajadien, die in de omgeving woont, nam Starnieuws poolshoogte van de situatie. Her en der ligt ziekenhuisafval verspreid over het terrein, dat niet bewaakt wordt. Gebruikte naalden liggen op de grond. Aan de sporen is te zien dat iemand pas spullen heeft weggehaald. "Ik weet niet of het een zwerver is of iemand van het bedrijf Recomsur dat het materiaal daar heeft opgeslagen. Ik krijg nergens gehoor. Mijn huis is compleet vernietigd door deze zaak. Het was nooit de bedoeling dat deze situatie zo lang zou duren," verzucht Tjoen A Choy. Het gaat om ruim 25 ton aan ziekenhuisafval op een steenworp afstand van het Saramaccakanaal. In de regentijd stroomt het water van het terrein in het kanaal dat dient als irrigatiewater voor landbouwgewassen.

"Deze situatie geeft alleen aan dat de autoriteiten belast met monitoring het niet nauw nemen met de belangen van de gemeenschap. Verontreiniging van het Saramaccakanaal alleen, kan dienen als doorgeleiding van ziekten. Ook kunnen onverantwoordelijken de spullen in de samenleving terugbrengen. Het is een kleine tijdbom. Ik heb vanaf er sprake was dat zoiets daar ziekenhuisafval opgeslagen en verbrand zou worden, mijn kritieken geleverd in De Nationale Assemblee," zegt Gajadien. Hij zal in de loop van de dag vragen hierover stellen aan het NIMOS.

Tjoen A Choy weet niet wat hij nog kan doen. Hij heeft alle instanties al afgelopen zonder het gewenste resultaat. Buurtbewoners hebben ook hun stem laten horen. Toen is beloofd door de autoriteiten dat de buurt betrokken zou worden bij het opruimings- en vernietigingsproces. Buurtbewoners vinden het erg dat het bij woorden is gebleven. Zij hopen dat vóór de regentijd begint, de plek wordt opgeruimd. De buurt heeft last van de stank en ongedierte.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May