Adron-zaaizaad goedkoper voor voorjaarsseizoen
20 Oct 2015, 02:04
foto


Origineel zaaizaad van de Adron-lijnen 125, 128 en 130 kost SRD 70 per baal. De prijs ligt lager dan het zaaizaad voor het afgelopen najaarsseizoen. Boeren hebben voor het zaaizaad van het najaarsseizoen gemiddeld SRD 80 per baal betaald. Het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) kan met zijn 300 ton aan zaaizaad voorzien in zo’n 2.000 hectare.

Adron-voorzitter Johnie Mahespalsingh zegt aan Starnieuws dat een groep landbouwers onder toezicht van het instituut het zaaizaad verder vermeerdert in nabouw en 1ste nabouw. Onderdirecteur Landbouw Ashween Ramdin schat dat er in het voorjaarsseizoen –dat in de eerste week van november begint – zo’n 29.000 hectare zal worden ingezaaid. Mahespalsingh legt uit dat de grootlandbouwers hun eigen zaaizaad maken. “Daarvoor zijn wij niet verantwoordelijk, maar ze brengen het toch onder de noemer Adron-lijnen.”

Met de prijs van SRD 70 per baal zijn de boeren tegemoet gekomen, stelt de Adron-topman. Veel boeren hebben het afgelopen seizoen gekozen voor Guyanese variëteiten waarvan de opbrengst iets meer is, maar de kwaliteit minder. De Guyanese rijst is minder gevraagd. De boeren moeten nu genoegen nemen met de prijs die ze wordt aangeboden. Per baal betalen de verwerkers tussen de SRD 30 en SRD 35, “en in sommige gevallen zelfs SRD 28 per 79 kilo natte padie.” De Stichting Machinale Landbouw koopt padie op voor SRD 50 per baal, maar dat geldt alleen voor de Adron-variëteiten.

Om de rijstsector in het district Saramacca te stimuleren, heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de boeren 3.000 balen zaaizaad geschonken voor 800 hectare. De boeren worden begeleid in gewasmanagement en waterhuishouding. “Als die twee dingen goed worden aangepakt, blijven ziekten en plagen weg,” stelt de Adron-voorman. Hij legt uit dat de boeren goede producties hebben gehad met de Adron lijnen 125 en 128. Bij 128 was de productie 88 tot 90 balen per hectare, terwijl de Adron-lijn 125 boven de 90 balen per hectare heeft opgeleverd. “Het draait allemaal om gewasmanagement, waterhuishouding en goed zaaizaad.”

Te Wageningen is voor het derde seizoen zaaizaad geproduceerd op een areaal van 72 hectare. De productie wordt steeds beter, zegt Mahespalsingh optimistisch. Was de opbrengst in het tweede seizoen nog 78 balen per hectare, in het afgelopen seizoen is 80 balen per hectare gehaald. De productie te Bernhardpolder die speciaal was opgezet voor zaaizaadvermeerdering, kan nog niet op gang komen, omdat er nog een rechtszaak loopt. Het kort geding tussen de huurder Sunda-groep en het ministerie van LVV duurt al twee jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May