Tyfoon Koppu raakt noorden Filippijnen
18 Oct 2015, 11:29
foto


De krachtige tyfoon Koppu heeft zich geploegd door het noordoostelijk gebied van de Filippijnen. Bij zonsopgang vanmorgen waren duizenden vernietigde huizen en puin het eerste beeld. Tienduizend mensen zijn hun huizen ontvlucht. Het natuurgeweld zweepte golven van vier meter op de kusten.

Er waren geen meldingen van slachtoffers. De categorie vier tyfoon, met aanhoudende vernietigende winden van 175 km per uur, is in na middernacht aan land gekomen in de buurt van de stad Casiguran in de provincie Aurora.
Koppu heeft zware regenval gedumpt als gevolg waarvan er overstromingen zijn ontstaan. Er is grote schade aangericht aan wegen en bruggen. Communicatie- en elektriciteitslijnen zijn vernietigd.

"In eerste instantie zien we dat veel huizen en hoogspanningsleidingen zijn verwoest. Omgevallen bomen blokkeren belangrijke wegen," zegt Alexander Pama van de Nationale Rampenbestrijding en Management groep. In het noordoosten van Luzon, het belangrijkste eiland van de Filippijnen zijn 10.000 mensen ontheemd, voegt hij eraan toe. Als gevolg van een hoge druk in het noorden en een andere tyfoon in het noordwesten van de Stille Oceaan is de verwachting dat Koppu drie dagen blijven hangen bij Luzon.

De stad Casiguran, waar Koppu aan land is gekomen, is geïsoleerd. De autoriteiten verwachten ook dat er grote schade is aangericht aan de openbare infrastructuur en de landbouw. Omvergeworpen elektrische palen en bomen maken het moeilijk voor hulpverleners om geïsoleerde gemeenschappen te bereiken.

De autoriteiten zeggen dat 30 vluchten en veerdiensten in het noorden zijn geannuleerd. Sommige busdiensten zijn opgeschort door de dreiging van aardverschuivingen in berggebieden. President Benigno Aquino heeft vrijdag nog een beroep gedaan op de mensen om niet in paniek te raken en om voorbereidingen te treffen. De laatste keer dat Aquino een oproep maakte via de televisie was in 2013, de dag voordat de super tyfoon Haiyan de Filipijnen zwaar raakte. Meer dan 6.300 mensen zijn toen omgekomen en waren miljoenen dakloos. Jaarlijks krijgt de Filippijnen te maken met gemiddeld 20 tyfoons.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May