109 gezinnen ontvangen huissleutels te Richelieu
18 Oct 2015, 00:01
foto
Daphne Doelbakir heeft als eerste haar huissleutels te Richelieu in district Commewijne ontvangen. (Foto's: René Gompers)


Gregory Wijngaarde straalt van geluk. Hij en 108 anderen hebben zaterdagmiddag op Richelieu, het district Commewijne, de sleutels van hun huis gekregen. Het woningbouwproject te Commewijne, uitgevoerd door de Chinese onderneming Dalian, is zo goed als afgerond. Er zijn 423 woonhuizen en 10 km aan geasfalteerde wegen opgeleverd. De rest van de eigenaren krijgt de sleutels in de loop van de maand. Het project, gefinancierd door China voor ruim US$ 50 miljoen, is voor driekwart afgerond.

Voordat de sleutels werden overhandigd, is eerst een lange reeks van sprekers afgewerkt. De nieuwe huiseigenaren lieten af en toe duidelijk merken dat ze niet ‘happy’ waren met ‘nog een uitstel van het grote moment.’ Wijngaarde heeft vijf jaren gewacht op deze dag. “Ik denk dat ik vanavond goed ga slapen,” zegt hij. “Ik was tot vandaag onrustig en het hield mij bezig. Maar alles is goed nu.” Daphne Doelbakir heeft als eerste haar huissleutels ontvangen. Haar huis, een knus onderkomen met drie slaapkamers, diende voor de gelegenheid als attractie. Doelbakir, die haar emoties de baas bleef, stond geduldig de pers, de ‘hoge gasten’ en het nieuwsgierige publiek te woord. Het duurde nog een tijdje voordat iedereen uit het huis was en ze het kon afsluiten.

De blijdschap heerst niet alleen bij de toekomstige bewoners van Richelieu. Ook overheidsfunctionarissen hebben redenen om vrolijk te zijn. Voor districtscommissaris Remy Pollack betekent het afgeronde project een stap dichter bij ‘Commewijne, de volgende stad van Suriname’. Volgens ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China is met het project een mijlpaal bereikt in de relatie met Suriname. “You did it again,” complimenteert vicepresident Ashwin Adhin, de ambassadeur.

Voor Richelieu is er ruim 45 hectare grond bouwrijp gemaakt. Behalve de 423 woningen is er ruimte voor scholen, winkelcentra en andere diensten die een woongemeenschap nodig heeft. De nieuwe huiseigenaren is door menige spreker op het hart gedrukt de huizen en de percelen goed te onderhouden.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May