Bewoners Brokopondo dringen aan op bankfaciliteiten
18 Oct 2015, 13:22
foto
Minister Edgar Dikan en directeur Ifna Vrede van Regionale Ontwikkeling begroeten leerlingen van O.S. Brokopondo. (Foto: Regionale Ontwikkeling)


Bewoners van Brokopondo dringen aan op bancaire faciliteiten in het district, waaronder ook een pinautomaat. Voor bankzaken moeten de mensen naar Para, Lelydorp of soms zelfs naar Paramaribo. Het zal voor de bewoners ook een stukje veiligheid betekenen daar zij niet met grote bedragen, voornamelijk verdiend in de mijnbouwsector, hoeven te lopen, maar die in bewaring kunnen geven bij een bankinstelling. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) gaat bewerkstelligen dat bancaire faciliteiten binnen afzienbare tijd mogelijk zijn.

De bewindsman bracht in het weekend een bezoek aan Brokopondo. Hij werd verwelkomd door districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas.
De leerlingen van Openbare School Brokopondo ontvingen Dikan met een lied, waarin de problemen werden aangekaart. De leerlingen vroegen om betere schoollokalen en oplossen van het drinkwaterprobleem. De minister heeft toegezegd dat al hun wensen, die op zo een kunstige manier onder zijn aandacht zijn gebracht, zullen worden verwezenlijkt.

In de multifunctionele zaal in Brokopondo Centrum heeft de minister met de personen werkzaam op de bestuursdienst gesproken. Dc Pinas zei dat ze soms moe wordt om alle problemen van het district te bespreken, maar gaf aan dat zij na het gesprek met Dikan weer hoop heeft gekregen. De dc vindt het prijzenswaardig dat de bewindsman bij zijn kennismakingsbezoek mensen van het gebied persoonlijk heeft gesproken. Zij werden in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen.

Dikan hield het personeel van de bestuursdienst voor dat een zuivere attitude van de medewerkers wordt verwacht. “Tyari yu srefi leki fa a wroko e eis, dan minister Dikan ow go ondersteun yu”. Brokopondo heeft veel potentie zei Dikan. Hij noemde onder andere mijnbouw (goud, hout, steenslag) en toerisme. Gezien de geografische ligging is Brokopondo centraal en zou een centrale rol moeten vervullen. Hiervoor zijn volgens de bewindsman communicatie en overleg belangrijk om duurzame ontwikkeling tot stand te brengen.

Tijdens deze bijeenkomst heeft de minister de bewoners van het gebied ook voorgehouden dat het drinkwaterprobleem eveneens opgelost kan worden, wanneer zij bereid zijn te betalen voor de dienstverlening. Ook is de burgerparticipatie een belangrijke beleidsissue voor de minister van RO. Zaterdag is het bezoek voortgezet met een krutu met het traditioneel gezag. De bewoners van het district Brokopondo zijn Saramaccaners, Aucaners en Matuariërs.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May