Bijzondere scholen willen terug naar ouderbijdrage
19 Oct 2015, 04:36
foto


Bijzondere scholen aangesloten bij de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) zien als enige oplossing nu om uit de financiële problemen te geraken, dat er weer ouderbijdrage wordt gevraagd. “Dit is nodig om het hoofd boven water te houden, aangezien er geen zicht is op uitbetaling door de overheid,” zegt Fibos voorzitter Ricardo Kenswil.

Uiterlijk januari 2016 wil de organisatie weten waar zij aan toe is. “Zo niet, dan moeten wij de ouders weer schoolgeld vragen.” Het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO), waar Kenswil directeur van is, en de stichting onderwijs van de EBGS, hebben slechts 75 procent van het schoolgeld ontvangen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) over het schooljaar 2014/2015. Kleinere gemeenten, die ook bij het Fibos zijn aangesloten, zoals Sanatan Dharm, hebben geen cent gekregen. De rek is er helemaal uit en wij weten niet hoe verder te gaan. Een met de minister van Onderwijs gepland gesprek is afgezegd. Nu is verwezen naar directeur Natasia Bennanon.

Kenswil merkt op dat bijvoorbeeld het RKBO nu geen werkboekjes in verband met de nieuwe methode heeft kunnen bestellen voor de leerlingen. Eigenlijk moet het ministerie dit doen, maar ze zijn niet besteld. “Het geld om alsnog te kunnen bestellen moet ergens vandaan komen, want de schoolkinderen moeten werken en wij willen niet dat de onderwijskwaliteit eraan gaat.” Hij merkt op dat hoewel de methode de boekjes voorschrijft, de lessen op het bord geschreven kunnen worden, maar dat kost allemaal tijd. Voor dit jaar is het RKBO ook niet gelukt om krijt, schoonmaakmiddelen en andere benodigdheden te bestellen voor een heel schooljaar. Er is slechts voor een kwartaal gekocht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May