Professor Dr. Philomena Essed krijgt eredoctoraat
17 Oct 2015, 12:06
foto
Philomena Essed


Professor Dr. Philomena Essed ontvangt vandaag een eredoctoraat aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Umeå Universiteit in Zweden waarmee zij sinds 2007 samenwerkt. Vanaf 2013 was Essed ook Visiting Professor van de Faculteit van Educatie van de Umeå Universiteit, waarbij zij zich vanuit een genderperspectief de verdere ontwikkeling van educatieve onderzoek en onderwijs ondersteunde.

Essed werd geboren in 1955 in Nederland, waar ze de basis legde voor haar academisch werk en haar kritisch onderzoek naar gendervraagstukken, identiteit, racisme en etniciteit. In 1990 behaalde zij cum laude haar Doctoraat Sociale Wetenschappen, aan de Universiteit van Amsterdam. In haar publicatie Alledaags Racisme en haar proefschrift Inzicht in Alledaags Racisme lanceerde zij de term ‘alledaagse racisme’ waarmee ze – aan de hand van voorbeelden waarmee zwarte vrouwen worden geconfronteerd - liet zien hoe racisme in Nederland en de VS dagelijkse praktijk was geworden, terwijl
tegelijkertijd het bestaan van discriminatie en racisme binnen de samenleving ontkend werd. Meest recente publicatie over Nederland is Dutch Racism dat Essed met Isabelle Hoving samenstelde. Door een twintigtal auteurs wordt hierin aandacht besteed aan racisme, antisemitisme en islamfobie en de wijze waarop ideeën uit de tijd van slavernij, arbeidsmigratie en kolonialisme nu nog doorwerken (bijvoorbeeld in de discussie over Zwarte Piet).

Voor Tiye International speelt Essed als wetenschapper en medeactivist een
buitengewoon belangrijke rol zoals bij het mede ontwikkelen van de Strategie Sociale en Culturele Diversiteit binnen het project Towards a Workforce Without Discrimination en als nationale en internationale expert op het gebied van Gender and Race.

Sinds het begin van de 21e eeuw woont en werkt Philomena Essed afwisselend in de Verenigde Staten en Nederland, aanvankelijk aan de Universiteit van California en de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2005 is ze hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Antioch Universiteit in de Verenigde Staten en daarnaast geaffilieerd onderzoeker van het Graduate Gender Program aan de Universiteit van Utrecht. Op 5 september 2011 kreeg Essed in Zuid-Afrika een Eredoctoraat aan de Faculty of Education, University of Pretoria. In april kreeg zij ook een Koninklijke onderscheiding.
Advertenties