Bouterse en Maduro: Samenwerking in nieuwe fase beland
17 Oct 2015, 00:01
foto
President Desi Bouterse en Nicolas Maduro van Venezuela nemen hartelijk afscheid van elkaar.


De presidenten Desi Bouterse en Nicolas Maduro van Venezuela zeiden na enkele uren met elkaar gesproken te hebben, dat er concrete afspraken met elkaar zijn gemaakt. Er zal worden samengewerkt op diverse gebieden. Zo is Venezuela geïnteresseerd in rijst uit Suriname. De importen uit Guyana zijn stopgezet. Er is samenwerking op energiegebied. Venezuela heeft 130.000 spaarlampen ter beschikking gesteld. Huizenbouw in Venezuela is veel goedkoper dan in Suriname. Er zal een samenwerking komen, waardoor voor de minst draagkrachtigen kan worden gebouwd. 150 huizen zullen worden geschonken.

Bouterse en Maduro noemden de ontmoeting historisch. Zij gaven aan dat er een verdieping van de samenwerking is gekomen, waardoor deze in een andere fase is beland. Beide landen maken een moeilijke periode mee, maar zij kunnen elkaar bijstaan. De ruggengraat is de PetroCaribe deal. Bouterse benadrukte op een persconferentie vrijdag dat er over samenwerking is gesproken die effectief is. Zo kan Suriname rijst leveren aan Venezuela en kan er van daaruit olie worden betrokken. Ook op luchtvaartgebied wordt de samenwerking geïntensiveerd. Ministers uit beide landen zullen de afspraken die gemaakt zijn, zo snel mogelijk effectueren.

Maduro legde uit dat de samenwerking vooral bedoeld is om het welzijn van het volk te verhogen. Ook Cuba is erbij betrokken in het Milagros project (de wondermissie), dat verder uitgevoerd zal worden. Dit project dat ook in Suriname wordt uitgevoerd heeft tot doel om mensen die oogproblemen hebben, te helpen. Velen hebben goede ervaringen hiermee.

Elkaars zienswijzen over de grenskwestie, waar ook Suriname bij betrokken is, is ook aan de orde gekomen. Ook de grensproblemen tussen Guyana, Suriname en Venezuela zijn besproken. Bouterse zegt dat Suriname en Guyana deze kwestie met elkaar zullen bespreken. In het geval van Venezuela en Guyana is de kwestie tot bij de Verenigde Naties beland. Bouterse benadrukte dat geschillen via dialoog opgelost zullen worden. Binnen de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, waar alle drie landen lid van zijn, staat de eenheidsgedachte centraal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May