Suriname zal weer stemmen voor opheffen blokkade Cuba
16 Oct 2015, 08:32
foto
Minister Niermala Badrising ontvangt de Cubaanse ambassadeur Julio Armando Solís Ferreiro. (Foto: Buza)


Suriname zal, op verzoek van Cuba, op 26 oktober met redenen omkleed, wederom stemmen voor de VN-resolutie over de opheffing van de handelsblokkade van de Verenigde Staten. Deze blokkade heeft ernstige gevolgen voor het Cubaanse volk. Deze toezegging deed minister Niermala Badrising tijdens een bezoek van de Cubaanse ambassadeur, Julio Armando Solís Ferreiro. Hij bracht een bezoek aan de bewindsvrouw met het oog op de naderende beëindiging van zijn ambtsperiode als ambassadeur in Suriname. De Cubaanse ambassadeur gaf aan dat zijn land Suriname zeer erkentelijk is voor deze bijzondere ondersteuning.

De Inter-Amerikaanse solidariteit met Cuba staat heel hoog op de agenda van de regering en is een belangrijke leidraad voor het aangaan van Zuid-Zuid samenwerkingsverbanden. De minister benadrukte de bilaterale samenwerking en de goede betrekkingen, gebaseerd op een speciale relatie tussen beide landen, alsmede de goede band tussen de wederzijdse presidenten. Deze relatie gaat dieper dan de zichtbare economische voordelen.

De minister merkte op dat Suriname tijdens de 70e Algemene Vergadering van de VN wederom heeft opgeroepen tot beëindiging van het economische -, financiële - en handelsblokkade die door de Verenigde Staten van Amerika werd ingesteld.
Deze blokkade heeft een extraterritoriale werking, hetgeen zeer nadelig voor de Cubaanse bevolking uitpakt aangezien. Het betalingsverkeer met het buitenland wordt bemoeilijkt waardoor basisgoederen en medicijnen ver buiten de regio door Cuba moeten worden aangekocht, zegt Buitenlandse Zaken in een persbericht.

Plaats terugkrijgen
Voor Suriname is het van belang dat Cuba zijn plaats in de internationale gemeenschap terugkrijgt. Cuba heeft veel te bieden in het kader van Zuid-Zuid samenwerking en heeft zich altijd als een betrouwbare partner in ontwikkeling opgesteld. Badrising gaf aan dat van de zijde van Suriname de nodige inspanningen zullen worden gepleegd om de samenwerking op het gebied van handel met Cuba nader te concretiseren.

De behoefte hiertoe is ook gebleken tijdens de ontmoeting van minister Badrising met haar Cubaanse collega van Handel tijdens de 70e Algemene Vergadering van de VN. In dit verband zal het na-traject van de diverse overeenkomsten met Cuba door het ministerie onder de loep worden genomen, met het oog op de effectieve coördinatie daarvan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May