Minister OW belooft aanpassing oversteek Blindencentrum
16 Oct 2015, 02:55
foto
Minister Siegfried Wolff van OW moet geblinddoekt en met een witte stok de straat oversteken. (Foto's:
René Gompers)


De delegatieleden van Openbare Werken (OW) worden geblinddoekt en van een witte stok voorzien. Langzaam, voorzichtig en onzeker steken ze over terwijl het verkeer, tot staan gebracht door een begeleider, geduldig wacht. Deze actie is gedaan om OW te wijzen op de noodzaak van aangepaste infrastructuur voor blinden en slechtzienden die naar het ‘blindencentrum’ komen. OW minister Siegfried Wolff heeft toegezegd de aanpassingen in orde te zullen maken.

“We vragen sinds 2013 aandacht hiervoor,” zegt Natasia Hanenberg-Agard, directeur van de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS). “We willen een voetpad vanaf de Pengelstraat dat langs de dokter Sophie Redmondstraat loopt aan beide kanten zodat de mensen gemakkelijk het centrum kunnen bereiken. De oversteekplaats voor het centrum moet ook aangepakt worden. Er is een grote gleuf tussen de straat en het huidige trottoir dat ook nog onderloopt bij regen,” deelt Hanenberg mee. “Wij hebben ook gevraagd voor rateltikkers, een hulpmiddel voor blinden en slechtzienden bij de verkeerslichten. De mensen drukken een knopje in dat geluiden produceert voor groen en rood licht. Aan de hand van de geluiden gaan ze oversteken of niet. Nu steekt men pas over als men niets hoort.”

De organisatie heette tot 10 oktober De Nationale Stichting voor Blindenzorg in Suriname. Voor de naamsverandering is gekozen omdat het niet alleen blinden zijn die in het centrum worden opgevangen, geeft Hanenberg aan. Het nieuwe naambord is gisteren onthuld. Wolff deelt mee dat de wensen van de organisatie meegenomen zullen worden in de begroting van 2016. “Maar meer nog zullen we het uitvoeren in het komende jaar.” Assembleelid Riad Nurmohamed (VHP) en lid van de vaste commissie Openbare Werken, moet eveneens geblinddoekt de straat over. Hij voegt toe dat de commissie erop zal toezien dat de wensen van het centrum waargemaakt zullen worden.

Hanenberg kijkt uit naar de aanpassingen. “Wij willen veel maar laten we hier beginnen. Laten we hier alvast tot voorbeeld stellen van het land,” zegt Hanenberg. “We zijn al sinds 2013 bezig met brieven schrijven en bellen. De rest van de vaste commissie weet hiervan, we hebben ook geschreven naar de voorzitter van De Nationale Assemblee. Dus ze zijn allemaal op de hoogte.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May