Voedselverwerkers wassen hun handen te weinig
16 Oct 2015, 04:44
foto
De schone-handen-campagne is gisteren gestart op de F.G.Richenel Slooteschool.


Het komt nog te vaak voor dat voedselverwerkers hun handen niet of onvoldoende wassen. Dit heeft de afdeling Milieu Inspectie van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), geconstateerd tijdens veldbezoeken. Als de handen wel gewassen worden, dan gebeurt dat vaak even snel onder de kraan en wordt het werk daarna vervolgd.

Het BOG wijst er tijdens zijn veldbezoeken op dat het niet zo moet, maar wanneer de toezichthoudende instantie weg is, dan worden de regels opnieuw overboord gegooid. “Money talks, en we willen geen tijd verliezen in dit land. Foodhandlers zien misschien het nut van handen wassen niet helemaal in. Dus ook voor die groep moet er aandacht komen,” zei Astracia Warner, hoofd van de afdeling Milieu-Inspectie, gisteren bij de launch van de schone-handen-campagne op het terrein van Intermed Caribe.

Het initiatief voor deze campagne werd door Intermed Caribe genomen, die diverse organisaties vroeg om hun deskundigheid en expertise ter beschikking te stellen voor het vergroten van de bewustwording rondom een goede handhygiëne. Het gaat om het BOG, het Celos, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het Diakonessenhuis, het ministerie van Volksgezondheid, het districtscommissariaat Paramaribo, de F.G. Richenel Slooteschool en de PAHO. Ashvien Sewgobind, interim Business Unit Manager van Intermed Caribe, sprak zijn dank uit voor de volle ondersteuning die deze partners hebben gegeven aan dit project.

Onderzoek
Uit onderzoek onder jongens en meisjes is gebleken dat 81% van de meisjes hun handen wast, tegenover 55% van de jongens. Wanneer zij volwassen worden, wast 71% van de mannen de handen, tegenover 71% van de vrouwen. Deze onderzoeksresultaten werden door voedseltechnoloog Ricky Stutgard van het Celos gepresenteerd tijdens de launch. Stutgard kaartte ook een ander onderzoek aan, welke werd gedaan onder 1100 basisschoolleerlingen. Daaruit bleek dat bij 87% de handpalmen worden gemist en maar liefst 95% de nagelriemen oversloeg tijdens het handenwassen.

Vertegenwoordigers van het AZP, het districtscommissariaat Paramaribo Noordoost en het BOG benadrukten het belang van een goede handhygiëne binnen hun werkgebied. Schoolleider Ramesh Mohadin van de F.G. Richenel Slooteschool erkende hoe belangrijk het is om kinderen reeds op jonge leeftijd een goede handhygiëne bij te brengen. Deze school is het vorige jaar door Intermed Caribe opgenomen in haar handenwassenprogramma en heeft behalve dispensers bij de nieuwe toilettengroep ook een heel jaar hygiëneproducten mogen ontvangen. Daarnaast heeft de schoolmuur een volledige schilderbeurt ondergaan, waarop als boodschap is meegegeven hoe belangrijk het is om de handen goed te wassen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May