Dodson: Onderhandeling Alcoa kan nu beginnen
16 Oct 2015, 00:01
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen in gesprek met Starnieuws. (Foto: René Gompers)


Nu kan er daadwerkelijk worden onderhandeld met Alcoa, want de intentieverklaring is al getekend door president Desi Bouterse en minister Regilio Dodson. Het ondertekende document is reeds toegezonden naar Alcoa. Dit bevestigt Dodson tegenover Starnieuws. De contouren over waar Suriname en Alcoa naar toe willen, zijn vastgelegd in de intentieverklaring.

De minister deelt mee dat de speciale commissie die ingesteld is door De Nationale Assemblee, intussen op de hoogte is gesteld van de ondertekening. De commissie heeft de intentieverklaring ontvangen en buigt zich hier ook over. De inzichten zullen ook gedeeld worden met de regering. De commissie onder leiding van Rabin Parmessar (NDP) praat met verschillende betrokkenen in de bauxietsector. Tot nu toe zijn de onderhandelingen gevoerd door een presidentiële commissie bestaande uit Dilip Sardjoe (voorzitter), Marc Waaldijk (ex-directeur Staatsolie) en Gillmore Hoefdraad (eerst als governor van de Centrale Bank van Suriname en daarna als minister van Financiën). Het is nog niet duidelijk of deze commissie de onderhandelingen voort zal zetten.

Alcoa sluit de plant te Paranam per 30 november. Het tijdperk Suralco zal dan worden beëindigd. Alcoa blijft tot eind 2019 eigenaar van de Afobaka krachtcentrale. Suriname en Alcoa bekijken de mogelijkheid om een hypermoderne raffinaderij op te zetten voor het bauxiet van Bakhuisgebergte. Daar ligt een voorraad van 300 miljoen metrieke ton bauxiet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May