Accountant kan jaarrekening 2014 EBS niet afronden (2)
15 Oct 2015, 01:52
foto


Het accountantsbureau BDO Assurance NV geeft in een schrijven aan de directie en de raad van commissarissen van EBS aan dat belangrijke documenten over levering van noodstroom door NV Greenland ontbreken. De offerte van onderdelen in het contract is opgevraagd bij waarnemend directeur Willy Duiker, maar is niet ontvangen. Dit geldt ook voor de onderdelenlijst en andere bijlagen. Door het ontbreken van een aanbesteding is een nadere beoordeling van prijzen niet goed mogelijk. BDO is niet in staat om de controlewerkzaamheden over 2014 af te ronden.

De afdeling Project Engineering en technisch directeur Marcel Eyndhoven hebben BDO meegedeeld dat de bedragen van de installaties en het meerwerk hoog zijn. Ook is aangegeven dat het meerwerk in die omvang, zoals geclaimd door NV Greenland, niet nodig was. De huisaccountant is ook niet geïnformeerd over afhandeling van meerwerk-facturen van 463.867 en 263.441 euro. Er is ook nader onderzoek nodig naar directe betrokkenheid van beleidsbepalende personen buiten EBS. Waarom heeft EBS betalingen verricht die in strijd zijn met de contracten? Ook dat moet nader onderzocht worden.

BDO stelt dat op basis van bevindingen over de interne beheersing het risico van afwijkingen in de jaarrekening door fouten of fraude hoog is. De gevolgen van zwakke corporate governance en doorbreking van functiescheiding en procedures zijn ook als redenen opgegeven. De opgevraagde documenten zijn niet beschikbaar gesteld aan de accountant.

Juiste controle niet mogelijk
"Het is niet mogelijk om geschikte controle-informatie te verkrijgen om daarop een oordeel te baseren. De mogelijke gevolgen van eventuele niet-gedetecteerde afwijkingen voor de financiële overzichten, kunnen zowel van materieel belang zijn als een diepgaande invloed hebben. Wij onderkennen het risico van (het faciliteren van) frauduleuze handelingen," schrijft BDO aan de leiding van het bedrijf.

De accountant stelt ook indringende vragen over miljoenenleveringen door Olibis NV en Global Export Finance. Het is niet mogelijk om geschikte controle-informatie te verkrijgen en daarop een oordeel te baseren. Niet kan worden beoordeeld of overeengekomen bedragen met Olibis, hoger zijn dan de marktwaarde. De hoogte van de rente en 'financing fees' zijn twijfelachtig.

Intern onderzoek
De raad van commissarissen heeft de accountant meegedeeld dat er een intern onderzoek is gedaan naar mogelijke fraude, nadat het Openbaar Ministerie de Centrale Landsaccountantsdienst had ingeschakeld. Bij de vermeende fraude kunnen betrokken zijn:
- het management, werknemers die een belangrijke rol spelen bij maatregelen van interne beheersing of anderen in het geval dat de fraude van materieel belang kan zijn voor de jaarrekening. "Het bestuur heeft ons op de hoogte gesteld van alle aanwijzingen voor fraude, beschuldigingen van fraude of fraude met mogelijke invloed op de jaarrekening van de entiteit die hem bekend zijn door mededelingen van werknemers, voormalige werknemers, regelgevende instanties of anderen", zegt BDO in het schrijven aan de EBS-top.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May