Accountant kan jaarrekening 2014 EBS niet afronden (1)
15 Oct 2015, 00:01
foto


Het accountantsbureau BDO Assurance NV heeft de jaarrekening van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) over 2014 niet kunnen afronden. Dit is met redenen omkleed schriftelijk meegedeeld aan de directie en raad van commissarissen van het bedrijf. Er worden door de accountant zaken gemeld die niet volgens de procedures zijn gegaan. Uit een intern onderzoek rond Superior Contracting NV is de indruk ontstaan dat besluitvorming plaatsvindt door tussenkomst van beleidsbepalende personen buiten EBS, vanwege het algemeen belang van energievoorziening. Dit kan gepaard gaan met risico's waarvoor geen beheersmaatregelen aanwezig zijn binnen het bedrijf.

Een overeenkomst met Superior Contracting is getekend namens de raad van commissarissen, terwijl niet alle leden op de hoogte waren van het bestaan hiervan. De statutaire bepalingen zijn niet nageleefd. De overeenkomst roept vragen op over de wijze waarop de rente wordt berekend en de geldende leveringscondities. Twee leveringen (30 december 2014 en 10 februari 2015) zijn niet in het voorraadsysteem verwerkt en niet in de financiële administratie, omdat de facturen van Superior Contracting ontbreken. Bovendien waren de geleverde artikelen voldoende in voorraad, stelt de huisaccountant.

Geconstateerd is dat alle leveringen van Surperior Contracting administratief zijn verwerkt. Hierbij zijn gedurende 2014 onjuiste prijzen gehanteerd. Er zijn hierdoor onzekerheden ontstaan over:
- Waardering van de aanwezige voorraden en bepaling van eenheidsprijzen.
- Waardering van de verbruikte voorraden (investeringen en onderhoudskosten)
- Waardering van de schulden en de omvang van teveel betaalde bedragen.
- De omvang van de rente.
- Eventuele juridische gevolgen van de leveranciers van EBS.

Er zijn volgens BDO niet genoeg waarborgen aanwezig om voldoende betrouwbare en controleerbare (financiële) informatie te verkrijgen. Het gaat om de volgende factoren:
- Het niet informeren van de gehele raad van commissarissen en het niet naleven van statutaire bepalingen over het aangaan van financieringsovereenkomsten.
- Het ontbreken van interne controle op de naleving van de financieringsovereenkomst.
- Afwijken van geldende richtlijnen, procedures en doorbreken van functiescheiding en het niet (tijdig) informeren van andere afdelingen.
In deze omstandigheden is het volgens de accountants niet mogelijk om geschikte controle-informatie te verkrijgen en daarop een oordeel te baseren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May