200 vreemdelingen worden tot Surinamer genaturaliseerd
14 Oct 2015, 06:34
foto
De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de naturalisatiewetten. Aan het woord is commissievoorzitter Rabin Parmessar. (Foto: Raoul Lith)


200 vreemdelingen mogen van De Nationale Assemblee genaturaliseerd worden tot Surinamer. De wetten ingediend door het ministerie van Justitie en Politie zijn dinsdag met algemene 34 stemmen goedgekeurd. De wetten zijn technische behandeld. Over beleidskwesties rond naturalisatie zal de volgende week verder worden vergaderd.

Commissievoorzitter Rabin Parmessar (NDP) zei dat het grootste deel (133) van de vreemdelingen dat genaturaliseerd wordt, uit Guyana afkomstig is. Vroeger was China volgens hem de hofleverancier. Nu is er een verandering te merken. Uit Haïti worden 33 personen genaturaliseerd en China 27. De naturalisatie van de volwassenen werkt door op minderjarige kinderen. 71 kinderen krijgen van rechtswege de Surinaamse nationaliteit door de naturalisatie.

Parmessar hield De Nationale Assemblee voor dat meer dan 150 personen die genaturaliseerd worden, een laag opleidingsniveau hebben. Er zijn mensen bij die tussen 16 en 25 jaar gewacht hebben voordat zij genaturaliseerd worden. 91 van de mensen wonen in Paramaribo, 51 in Wanica, 23 in Saramacca, 22 in Commewijne. Alle mensen op de lijst wonen nog in Suriname en zijn in leven. Dit is nagetrokken met het bestand van het Centraal Bureau voor Burgerzaken.

Minister Jennifer van Dijk-Silos verontschuldigde zich voor onder andere naamfouten die in het ontwerp voorkwamen. Commissielid Anton Paal (PALU) wees er op dat in een van de vier wetsontwerpen het gaat om 49 personen, terwijl 50 dossiers ingediend zijn. In de overige drie wetsontwerpen is er sprake van 50 personen. De bewindsvrouw zei dat zij na zal gaan hoe er basale fouten worden gemaakt op het departement. Door een mondelinge akte van wijziging is John Toelsie ook in aanmerking gekomen voor naturalisatie. De Nationale Assemblee heeft in vier uren tijd de wetsontwerpen behandeld en goedgekeurd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May