Santokhi dringt aan om invulling functie governor CBvS
11 Oct 2015, 06:32
foto
VHP fractieleider Chan Santokhi in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


VHP-fractieleider Chan Santokhi vindt dat het belangrijk is voor het herstel van vertrouwen, dat de vacante functie van governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) spoedig moet worden ingevuld. Hij wees op de onrustige situatie op de valutamarkt. In de tijd waarin volgens Santokhi er sprake is van financiële crisis is het belangrijk dat de functie wordt ingevuld. Partijgenoot Mahinder Jogi vindt het niet in de haak dat minister Gillmore Hoefdraad, die governor was van de CBvS nog gebruik maakt van de faciliteiten van de bank.

Jogi zei dat Hoefdraad nog wordt beveiligd door de CBvS. Bovendien zou hij elke dag nog gaan naar de bank en gebruik maken van zijn oude kantoorruimte. Het Assembleelid suggereerde dat de minister van Financiën zijn invloed aanwendt op de CBvS die onafhankelijk van de regering dient te opereren.

Hoefdraad merkte op dat hij als ex-governor gebruik maakt van faciliteiten waar hij recht op heeft. Hij haalde aan de autonomie van de CBvS altijd hoog te hebben gehouden. Ditzelfde geldt voor de waarnemend president van de bank, Ingeborg Geduld-Nijman die ruim 22 jaar verbonden is aan CBvS. Hoefdraad zei dat het niet uitmaakt hoe vaak hij op de bank is. Financiën heeft een hechte relatie met de CBvS en er wordt regelmatig afgestemd.
Over het vacant zijn van de functie van governor van CBvS, zei Hoefdraad dat dit een aangelegenheid van de president is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May