Uitspraken Jay Anania geen officieel standpunt VS
07 Oct 2015, 12:14
foto
Jay Anania, voormalig VS ambassadeur in Paramaribo.


Uitspraken die de voormalige Amerikaanse ambassadeur, Jay Anania, heeft gedaan in drie interviews, dragen niet het officieel standpunt uit van de Amerikaanse regering. Dat heeft tijdelijk zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, Valerie Belon, meegedeeld aan minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken (Buza). De diplomaat is vanmorgen op eigen verzoek ontvangen door de minister.

Eerder had Buza-minister ad interim Gillmore Hoefdraad Belon ontboden naar aanleiding van de uitspraken door Anania. In zijn interviews heeft Anania onder andere gezegd dat de corruptie in Suriname het grootste probleem van het land is. Ook zouden er volgens hem staatsmiddelen zijn gebruikt om kiezers bij de afgelopen verkiezingen ‘om te kopen.’

De uitspraken van Anania zijn de regering in het verkeerde keelgat geschoten en is om opheldering gevraagd bij de Amerikanen. Belon zegt dat zij niet op de hoogte is van de inhoud van de interviews van Anania. Ze zegt dat Washington toekomstgericht wil handelen in de bilaterale relatie met Suriname. Belon heeft het beleid van Washington in relatie tot Suriname herbevestigd, zegt Buza in een persbericht.

Zo zou de Verenigde Staten willen blijven samenwerken met Suriname voor het verbreden van de bilaterale handels- en investeringsmogelijkheden tot wederzijds voordeel. Over Dino Bouterse heeft de Amerikaanse diplomaat meegedeeld dat dit een juridische kwestie is de de Amerikaanse rechtbanken afhandelen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet betrokken bij deze kwestie.
De toelichting van Belon is vastgelegd in een diplomatieke nota die zij heeft afgegeven aan minister Badrising.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May