Storm Joaquin wordt categorie 3 orkaan
01 Oct 2015, 13:08
foto
Storm Joaquin is buiten de Bahama's veranderd in een orkaan. (Beeld: NHC)


Storm Joaquin heeft zich versterkt in een categorie 3 orkaan terwijl het de Bahama’s nadert. Joaquin is de derde orkaan van het Atlantische seizoen. Het oog van de orkaan bereikt de oostelijke eilanden van de Bahama’s hoogstwaarschijnlijk vannacht.

Er is een orkaanwaarschuwing van kracht voor een groot deel van het land, die zich geconfronteerd kan zien met windsnelheden tot 185 km per uur. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) zegt dat Joaquin tegen zondag de Amerikaanse oostkust kan beïnvloeden.

Het NHC waarschuwde vrijdag al dat Joaquin een grote orkaan zou worden. Hij is woensdag veel in kracht toegenomen en veranderde binnen een paar uur van een categorie 1 naar een categorie 3 orkaan. Meteoroloog Geoffrey Greene van de Meteorologische Dienst van de Bahama’s, zegt dat hij zeer bezorgd is over een aantal van de kleinere eilanden die in het pad van Joaquin zijn. San Salvador, Rum Cay en Cat Island met kleine populaties liggen allemaal in het pad van de orkaan.

Ambtenaren in staten New York, New Jersey en Connecticut, die in 2012 zwaar werden getroffen door superstorm Sandy, hebben hun inwoners gezegd dat ze moeten beginnen met de voorbereidingen. In reactie op de zware overstromingen eerder in de week heeft de gouverneur van Virginia de noodtoestand uitgeroepen. Hij noemt Joaquin een ernstige bedreiging voor het leven en eigendom.

Een woordvoerder van het Witte Huis heeft laten weten dat het Federal Emergency Management Agency (Fema) de voortgang van Joaquin volgt en zich voorbereidt voor het geval de orkaan aan land komt in de VS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May