President: Genoeg redenen voor hoopvolle toekomst
01 Oct 2015, 00:01
foto
President Desi Bouterse spreekt de jaarrede uit. (Foto: Raoul Lith)


De afspraken met Alcoa, deviezenbesparing in december door de Staatsolie raffinaderij en versnelde opstart van de Surgoldmijn medio 2016 zijn volgens president Desi Bouterse drie positieve en markante ontwikkelingen. Ondanks de tegenvallende internationale economische omstandigheden, zijn er genoeg redenen om hoopvol gestemd de toekomst tegemoet te treden, zei het staatshoofd aan het einde van zijn lange presentatie in De Nationale Assemblee woensdag.

De versnelde opstart van Surgoldmijn in het Meriangebied per medio 2016 zal een belangrijke bijdrage beginnen te leveren aan de vergroting van de verdiencapaciteit en de vergroting van de werkgelegenheid. "Voorts wil ik u meedelen dat, uitgaande van de planning van Staatsolie voor finalisering van de raffinaderij tegen eind 2015, over het jaar 2016 de deviezenbesparing tussen de US$ 100 en 125 miljoen een feit zal zijn," zei Bouterse.

De president zei dat de onderhandelingen met Alcoa, die in oktober 2014 zijn begonnen, nog niet zijn afgerond. "Maar de lijnen naar het einde hiervan tekenen zich al duidelijk af en de perspectieven voor Suriname zijn hoopvol," legde Bouterse uit. Suriname en Alcoa hebben een concept memorandum of understanding om een industrie te ontwikkelen met een investering van ongeveer US$ 3 miljard. Alcoa en Suriname hebben het voornemen samen mijn- en raffinageprojecten van wereldklasse uit te voeren met bauxiet vanuit Bakhuys. Ook zullen investeerders aangetrokken worden om deze projecten binnen twee jaar te realiseren. Er moet verder hierover worden onderhandeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May