President specificeert steun IDB, landen en organisaties
01 Oct 2015, 07:34
foto
President Desi Bouterse in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Suriname en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) zullen het komende jaar een nieuw samenwerkingsprogramma voor de periode 2016-2020 formuleren. Dit zal afgestemd zijn op de ontwikkelingsdoelen van Suriname. De bijdrage van de IDB voor 2016 wordt volgens president Desi Bouterse geschat op US$ 155 miljoen. De ondersteuning zal worden gegeven in de sectoren energie, onderwijs, agrarisch, private en overheidsfinanciën.

President Bouterse stond bij de presentatie van de jaarrede woensdag in De Nationale Assemblee stil bij de bijdragen die diverse landen en organisaties leveren aan de ontwikkeling van Suriname. "Het is goed om erop te wijzen dat bevriende naties en internationale instellingen Suriname een warm hart toedragen," zei Bouterse.

De Volksrepubliek China zal de bouw van 1000 woningen bekostigen. Het gaat om US$ 60 miljoen aan schenkingsmiddelen voor de woningbouw. Daarnaast zal China 4,5 miljoen euro schenken voor misdaadpreventie en verkeersveiligheid. "Als uitvloeisel van de bilaterale samenwerking met de Verenigde Staten van Amerika is US$ 700.000 beschikbaar voor training van politie en brandweer," deelde de president mee.

Door de samenwerking met de Europese Commissie is voor 2014-2020 een schenking van 13,8 miljoen euro beschikbaar voor de agrarische sector. Uit de samenwerking met India is een tweede creditline van US$ 50 miljoen toegezegd. In november komt het Franse Ontwikkelingsagentschap AFD met een actie-programma voor de komende vier jaar met Suriname, uitwerken.

"Ook de uitstekende samenwerking met de Islamic Development Bank op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg zal in dit dienstjaar worden voortgezet. De bilaterale samenwerking met Cuba en Brazilië levert al decennialang, benevens veelvuldige technische assistentie, een scala aan goed opgeleide academici ten behoeve van de Surinaamse samenleving," legde het staatshoofd uit. Hij sprak zijn erkentelijkheid uit aan de bevriende naties en internationale financiële instellingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May