Alcoa en Suriname zetten aluinaarde raffinaderij op
30 Sep 2015, 13:33
foto
President Desi Bouterse spreekt de jaarrede uit. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft zojuist meegedeeld aan De Nationale Assemblee dat de samenwerking tussen Suriname en de Amerikaanse multinational Alcoa zal worden voortgezet. Er zal een nieuwe raffinaderij worden opgezet om het bauxiet van Bakhuysgebergte te verwerken. De hypermoderne raffinaderij zal 1,5 miljoen ton aluinaarde per jaar verwerken. De capaciteit kan worden opgevoerd tot 3 miljoen ton op jaarbasis. Het gaat om een investering van US$ 3 miljard. Alcoa en Suriname hebben een concept memorandum of understanding voor de samenwerking getekend.

De studie en voorbereiding voor opzetten van de raffinaderij zal maximaal twee jaar duren. De kosten zullen geheel door Alcoa worden gedragen. Verder is overeengekomen om de Brokopondo-overeenkomst vervroegd te beëindigen per 31 december 2019. Vanaf die datum is Suriname de eigenaar van de Afobakakrachtcentrale.

Bouterse zei dat het besluit tot samenwerking met Alcoa de perspectieven voor Suriname zeer positief zijn veranderd. Er is genoeg bauxiet voor ruim tachtig jaar in het Bakhuysgebied. Waar de nieuwe raffinaderij zal komen, moet nog worden beslist. De locatie kan Paranam worden, maar mogelijk ook West Suriname. De plant van Paranam wordt volledig ontmanteld door Alcoa.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May