VHP tegen stopzetting project Naschoolse Opvang
30 Sep 2015, 00:01
foto


De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) betreurt het dat het project Naschoolse Opvang is stopgezet. In een verklaring roept de partij de regering op, gezien de ontwikkelingsperspectieven van het project, om het besluit terug te draaien. Er moet alles in het werk worden gesteld om de benodigde investeringen te plegen en wel zodanig dat de beoogde effecten duurzaam worden gehaald.

De VHP brengt in herinnering dit project te hebben ondersteund. Het gaat om een ontwikkelingsissue. De bedoeling was om schoolgaande kinderen van het basisonderwijs op te vangen en te begeleiden. De leerkrachten zouden worden belast met begeleiding van de leerlingen die op een specifiek gebied aandacht nodig hadden. Er zou een evaluatie komen over de vorderingen van de leerlingen. Hiervan is niet veel terecht gekomen.

Gaandeweg kreeg het project een geheel ander karakter en bleek een ‘Nyan Patu’ te zijn geworden volgens president Desi Bouterse. Zaken zijn nooit goed geëvalueerd, zegt minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ook de VHP heeft kritiek geleverd en gevraagd voor een andere aanpak van de uitvoering van het project. Maar de regering heeft nooit aandacht geschonken aan de opmerkingen, stelt de politieke organisatie.

Nu zegt de minister dat het budget van SRD 90 miljoen drastisch omlaag moet; het concept is verkeerd begrepen, en er is wetgeving en een goede curriculum nodig om dit project goed te kunnen uitvoeren. Dit is een natrap aan de vorige minister c.q. de vorige regering niet alleen, maar ook een dooddoener, vindt de VHP. "Feit is dat de aanpak van het project verkeerd is geweest, ook zonder wetgeving konden misstappen worden aangepakt, en de mislukking worden voorkomen. Dat is niet gedaan, duidelijk om politieke redenen. Het volk heeft de gelden opgebracht en het blijkt dat niet de kinderen zoals beoogd, maar anderen daar beter van zijn geworden. Nogmaals, ook zonder wetgeving zou de partij-georiënteerde bevoordeling kunnen worden gestopt. De regering heeft van dit project een politieke issue (populisme) gemaakt en alles kon rustig doorgaan binnen het kader van het gevoerde beleid."

De VHP vindt dat de regering alle andere mogelijkheden, die er ook zijn, in overweging moet nemen om het project en het beoogde doel, een effectieve Naschoolse Opvang, na te streven. Door de stopzetting van de Naschoolse Opvang, worden vele duizenden schoolkinderen en families getroffen en in hun gerechtvaardigde verwachtingen beschaamd, als gevolg van het wanbeleid dat de regering voert, meent de partij.
Dit beleid is ook in strijd met het regeerakkoord, dat gesloten is op 10 augustus 2015, waarbij Naschoolse Opvang, gegarandeerd was, en niet het stopzetten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May