Jack Warner voor het leven verbannen uit voetbal
29 Sep 2015, 10:14
foto
Jack Warner is voor het leven verbannen van voetbal activiteiten.


Voormalige Fifa-vicepresident Jack Warner is voor het leven verbannen uit het voetbal. De 72-jarige Trinidadiaan was het voormalig hoofd van het voetbal in het Caribisch Gebied en Noord- en Midden-Amerika (Concacaf). Hij stapte in 2011 op bij de Fifa.

Warner vecht op dit moment zijn uitlevering aan de VS op beschuldigingen van corruptie aan. Hij ontkent dat hij miljoenen dollars aan steekpenningen heeft aangenomen. Warner heeft continu en herhaaldelijk vele en diverse handelingen van wangedrag gepleegd, zei de ethische commissie van het wereld voetbal bestuursorgaan (Fifa).

De uitspraak van de Fifa volgt na zijn eigen onderzoek naar de biedprocedure voor de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022. In januari dit jaar werden de handelingen van Warner al onder het vergrootglas geplaatst. De Fifa besliste vandaag dat Warner schuldig is aan het meerdere malen schenden van de ethische code van de organisatie.

In een verklaring staat: "In zijn positie als een voetbal official, was hij een belangrijke speler in het systeem voor het aanbod, de acceptatie en ontvangst van geheime en illegale betalingen, evenals andere winstgevende programma’s." De Verenigde Staten wil Warner en 13 andere huidige of voormalige Fifa-ambtenaren die in mei werden aangeklaagd, voor het gerecht brengen.

Aanklagers beweren dat Warner - die geldt als één van de invloedrijkste voetbal officials en van wie de steun om WK-gastheer te worden cruciaal was, - betrokken is geweest bij criminele corrupte praktijken voor meer dan twee decennia. In juni 2015 heeft een BBC-onderzoek aanwijzingen gevonden van steekpenningen die zijn betaald aan Warner.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May