Cuba pleit voor opheffen Amerikaans handelsembargo
29 Sep 2015, 08:23
foto
President Raul Castro tijdens zijn toespraak tot de 70ste Algemene Vergadering van de VN. (Foto: Reuters)


Cuba en de Verenigde Staten van Amerika kunnen de banden alleen normaliseren nadat Washington zijn handelsembargo heeft beëindigd en de Amerikaanse militaire basis in Havana, Guantanamo bay teruggeeft. Zo sprak president Raul Castro van Cuba tijdens de 70ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Het was de eerste toespraak van president Castro tijdens de VN-top sinds hij zijn broer Fidel in 2006 heeft opgevolgd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft ook gepleit voor het opheffen van het handelsembargo. Hij zei dat hij ervan overtuigd was dat het Amerikaans Congres dat zo snel mogelijk zou doen. De twee leiders zullen elkaar naar verwachting later vandaag ontmoeten in New York.

Sprekend tot de Algemene Vergadering van de VN zei president Obama maandag dat hij dacht dat de Republikeinse meerderheid in het Congres onvermijdelijk “een embargo dat niet meer in stand moet worden gehouden” zou opheffen, ondanks zijn bedenkingen over de steun van de regering daarvoor. Hij zei dat terwijl het Cuba-beleid naar de VS toe "heeft gefaald om het leven van de Cubaanse bevolking te verbeteren", de mensenrechten een punt van zorg blijven in de betrekkingen met Havana. Hij herhaalde dat hij ervan overtuigd is dat het Amerikaans Congres het embargo spoedig zou opheffen. Obama werd toegejuicht door afgevaardigden in de 193-natie tellende Algemene Vergadering van de VN. Het embargo is in 1960 ingesteld en blijft een twistpunt in de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten.

President Castro zei van zijn kant dat nu dat de diplomatieke banden waren hersteld, de volledige normalisering van de betrekkingen "alleen zullen worden bereikt met het beëindigen van de economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba". Net als Obama kreeg ook Castro een langdurig applaus.
De ontmoeting later vandaag wordt de tweede bijeenkomst tussen beide staatshoofden sinds hun eerste historische samenzijn in Panama in april. De Algemene Vergadering van de VN zal een nieuw ontwerp-resolutie waarin kritiek wordt geleverd op de VS-embargo op een bijeenkomst volgende maand bespreken. De VN-vergadering heeft elk jaar sinds 1982 gestemd voor een resolutie ter ondersteuning van het beëindigen van het VS-embargo tegen Cuba.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May