VSW wil in fasen verhoogde stroomrekening betalen
29 Sep 2015, 00:53
foto


De Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) wil de verhoogde elektriciteitsprijs voor een kilowattuur (kWh) verspreid over twee tot drie jaar betalen. Elke maand dient het stroomtarief met tien procent te worden opgetrokken tot de marktconforme prijs van 43 cent voor een kilowattuur (kWh) bereikt is. "Maar dan moet er economische groei zijn," zegt voorzitter Raymond Hasnoe aan Starnieuws. Hij voert aan dat er meer verdiend moet worden om prijsverhogingen te kunnen betalen.


De VSW stelt dat wanneer er geen economische groei is, iedereen zal besparen. Werknemers zullen worden ontslagen, "maar dat is wat wij niet willen. Wij hebben juist arbeiders nodig om verder te kunnen groeien," benadrukt Hasnoe. Hij vindt dat de Energie Bedrijven Suriname (EBS) efficiënt moet draaien en dient te saneren. Op die manier gaat de prijs van elektriciteit omlaag.

Hasnoe wijst er op dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen met de vakbeweging en bedrijfsleven om de tafel heeft moeten zitten om de tarieven van water en elektriciteit vast te kunnen stellen. Meer dan 28.000 bedrijven zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Het bedrijfsleven is de grootste werkgever. Bij de overheid werken er ongeveer 50.000 ambtenaren, terwijl het bedrijfsleven twee keer zoveel werknemers in dienst heeft. "De winkeliers hebben een aanzienlijk deel hiervan in dienst. Wij dragen grote verantwoordelijkheid en willen onze werknemers behouden," zegt Hasnoe. De VSW vertegenwoordigt de detailhandel, waaronder supermarkten, levensmiddelenzaken, winkels, kledingzaken, bouwmaterialen en retailers.

De stroomtarieven zullen grote impact hebben op de bedrijfsvoering van de winkeliers. Er moet naar oplossingen gezocht worden, vindt Hasnoe. Bedrijfslevenorganisaties hebben onder de paraplu van Suriname Business Forum gesproken met president Desi Bouterse. De gesprekken zijn in goede sfeer voortgezet met minister Dodson. Hasnoe zegt dat in overleg met de achterban de VSW de 40 cent per liter solidariteitsheffing op de brandstof ondersteunt. Ook wordt onderkend dat de stroom- en watertarieven marktconform moeten zijn. "Maar de manier waarop zaken door de regering worden aangepakt en doorgedrukt valt niet in goede aarde bij de leden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May