Beroering in Caricom Reparations Commission
28 Sep 2015, 16:16
foto


De afgelopen dagen zijn de leden van de Executive Board van de interregionale Caricom Reparations Commission (CRC) via Skype, e-mail en de telefoon voortdurend met elkaar in contact geweest. De Executive Board is het adviesorgaan van de Caricom staatshoofden op het gebied van Reparaties en bestaat uit Prof Hilary Beckles (Barbados), Prof Verene Shepherd (Jamaica), Jomo Thomas (St. Vincent) en ondergetekende. De beroering is ontstaan omdat bekend is geworden dat de Engelse Premier, David Cameron, en misschien ook prinses Anne rond 1 oktober voor een tweedaags bezoek op Jamaica zullen vertoeven.

De Executives van de Caricom Reparations Commission, ondersteund door de voorzitters van alle 14 Nationale Reparatie Commissies in het Caribisch gebied vinden het een uitstekende gelegenheid om de Britse premier, rekening houdende met alle diplomatieke egards te confronteren met de misdaden tegen de menselijkheid die zijn voorouders de volkeren in het Caribisch gebied hebben aangedaan. In dit geval zal het accent op de gebeurtenissen die in Jamaica hebben plaatsgevonden liggen.

Opmerkelijk is dat voorouders van premier David Cameron zelf tot degenen behoren die de misdaden tegen de menselijkheid in het verleden op Jamaica hebben gepleegd. Zijn voorouders waren eigenaar van de suikerplantage Grange, waar 202 Afrikanen tot slaaf waren gemaakt. Bij de Engelse Emancipatie in 1833 hebben zijn voorouders ongeveer 3 miljoen pound sterling (huidige waarde) als compensatie ontvangen, terwijl de tot slaafgemaakten zonder werktuigen, zonder grond en zonder een startkapitaaltje de laan zijn uitgestuurd.
De Engelse bezetters hebben overigens in de koloniale tijd ook in Suriname huisgehouden. Hiervan was sprake in de perioden 1650-1667, 1799-1802 en 1804-1816.

De Nationale Reparatie Commissie van Jamaica onder leiding van Mevrouw Prof Verene Shepherd heeft het initiatief genomen om de premier van Jamaica, mevrouw Portia Simpson Miller aan te schrijven over het staatsbezoek van de Engelse premier aan Jamaica. Prof Shepherd ziet met name het bezoek van de gast aan het Parlement van Jamaica als een uitstekende gelegenheid om in het Jamaicaanse Parlement de Engelse premier duidelijk te maken wat de gevoelens van grote delen van de Jamaicaanse bevolking zijn terzake het Engelse koloniale verleden. Zij wijst daarbij in de eerste plaats op de volgende historische feiten:
- Engeland is vanaf de 17de tot en met de 19de eeuw verantwoordelijk geweest voor de deportatie van miljoenen Afrikanen naar het Caribisch gebied;
- De trans-Atlantische deportatie en de slavernij in het Caribisch gebied waren misdaden tegen de menselijkheid, vooral vanwege de wreedheden die daarmee gepaard zijn gegaan en de genocide onder de Inheemsen en onder de Afrikanen die zij hebben veroorzaakt;
- De tot slaaf gemaakten in het Caribisch gebied zijn nooit betaald voor hun arbeid en de Britten hebben de economieën in het Caribisch gebied in de koloniale tijd ten eigen bate uitgemergeld en ook in die toestand achtergelaten;
- De Britten hebben een systeem van raciale apartheid in het Caribisch gebied geïntroduceerd, dat heden ten dage nog psychologische effecten op delen van de bevolking heeft.

Prof Shepherd wijst in de brief aan premier Simpson Miller ook op het feit dat op 27 januari van dit jaar in Jamaica kamerbreed een motie is aangenomen waar er bij de Jamaicaanse regering is aangedrongen om de Engelse regering aan te spreken voor het aanbieden van excuses voor de misdaden tegen de menselijkheid die in Jamaica zijn aangericht en te gaan voor Reparaties. Zij wijst er uitdrukkelijk op dat het niet gaat om spijt te betuigen, maar om excuses aan te bieden, omdat excuses de weg openen naar de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid om te komen tot reparaties. Terzake reparaties is het Jamaicaanse standpunt, dat in de eerste plaats wat aan de Engelse bezetters in 1833 bij de afschaffing van de slavernij is uitgekeerd nu aan de nazaten wordt uitgekeerd als ‘betaling voor onbetaalde arbeid’ en dat vervolgens het Tien Punten Reparatie Programma dat de Caricom Staatshoofden hebben goedgekeurd door de Britse regering wordt overgenomen.

De Nationale Reparatie Commissie van Jamaica zal overigens tijdens het bezoek van Premier Cameron in het kader van de ‘awareness’ ook een manifestatie in het Marcus Garvey Memorial Center organiseren.
De Nationale Reparatie Commissie Suriname ondersteund de inspanningen van de Reparatie Commissie van Jamaica. Voor de goede orde kan worden opgemerkt dat in het geval van Suriname in hedendaagse euro’s een bedrag van ruim 226 miljoen euro aan de houders van tot slaaf gemaakten in 1863 is uitgekeerd. In de Jamaicaanse situatie gaat het om en nabij om het tienvoudige.

De Nationale Reparatie Commissie Suriname,
Armand Zunder, voorzitter
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May