Assembleeleden hebben moeite met export rondhout
28 Sep 2015, 04:33
foto
Rondhout bestemd voor export naar China. (Foto: René Gompers)


Assembleeleden Carl Breeveld (DOE) en Mahinder Jogi (VHP) willen dat Suriname het liefst eindproducten van hout of ten minste halffabricaat exporteert. Zij hebben moeit met export van rondhout. Suriname exporteert nu een lading van 20.000 kubieke meter hardhout naar China.

Jogi vraagt zich af hoeveel China betaalt voor het hout dat wordt afgenomen. In China wordt volgens hem 1500 tot 2000 US dollar betaald voor een kubieke meter rondhout. Hij merkt op dat bij het slepen van een boomstam veel schade wordt aangericht aan het bos. Jogi merkt op dat Suriname grote problemen ondervindt door exporteur te blijven van grondstoffen. Door eindproducten te verkopen, komt er meer geld in het land, terwijl de werkgelegenheid toeneemt.

Het is de eerste keer dat er zoveel hout in één enkele keer het land uitgaat. Normaal wordt gemiddeld 11.000 m³ aan hardhout per keer geëxporteerd. “De Surinaamse houtexport gaat hiermee een nieuw tijdperk in,” deelt ondernemer Yuan Jun van CIMS-Tacoba Logs Exporting, mee. “Het ligt aan de overheid om de omstandigheden te creëren om de export naar een nog hoger niveau te tillen. Het betekent alleen maar meer inkomsten en werkgelegenheid voor Suriname.” Breeveld zegt blij te zijn met de inkomsten voor het land, maar hij pleit voor verdere bewerking van het hout in eigen land. Hij wees tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee vrijdag ook op het gevaar van transport van vol beladen houttrucks over de weg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May