Volkspaus sluit historisch Amerikaans bezoek af
27 Sep 2015, 22:22
foto
President Barack Obama heet paus Francis welkom in Washington. (Foto's: Reuters)


Paus Francis heeft enkele lastige politieke debatten van de Verenigde Staten van Amerika (VS) tijdens zijn historisch bezoek aangekaart. Zo heeft hij de rijkste natie van de wereld opgeroepen immigranten te verwelkomen, een einde te maken aan dakloosheid en meer te doen om de klimaatverandering aan te pakken.

Soms waren zijn politieke boodschappen bot, zoals toen hij pleitte voor het Amerikaanse Congres dat de Amerikanen hun "vijandigheid" in de richting van immigranten beëindigen. Anderen waren subtieler, zoals het besluit van de paus om in een kleine Fiat rond te rijden in plaats van in een benzine slurpende SUV.

Terwijl Vaticaanse functionarissen zeiden dat de paus de sociale leer van de kerk opnieuw aan het belichten was en geen politieke statements maakte tijdens zijn eerste Amerikaans bezoek, zien velen in het publiek en in het politiek landschap dat anders. In zijn toespraak voor de 70ste Algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft de kerkelijke wereldleider de grenzeloze dorst naar rijkdom en macht veroordeeld.

Kort voor zijn aankomst in Washington ontkende de paus dat hij links georiënteerd was, ondanks zijn kritiek op de uitwassen van het kapitalisme. Zijn toespraken voedden zowel de Democraten en de Republikeinen om de intense partijdige gevechten die het moderne Washington definiëren te ondersteunen.

Voor sommige zaken was de paus waarschijnlijk te laat om een verschil te maken. De eerste Latijns-Amerikaanse paus herhaalde, in een knipoog, het verzet van de Rooms-Katholieke Kerk voor abortus en verdedigde de traditionele opvattingen van het gezin in een land waar het homohuwelijk nu verheven is tot wet.

De immens populaire 78-jarige paus heeft vele stops gemaakt in Washington DC, New York en Philadelphia om te communiceren met de mensen. Hij heeft zijn zesdaagse reis aan de VS afgesloten met een grote open lucht mis in Philadelphia, die honderdduizenden mensen hebben bijgewoond.

"Het leven betekent onze voeten vies maken op de stoffige wegen van het leven en de geschiedenis," zei de paus aan een groep gevangenen die hij zondagochtend bezocht. "Ieder van ons moet worden gereinigd, worden gewassen, ieder van ons en ik in de eerste plaats."

De kerkelijke wereldleider benadrukte de veelheid aan geloofsuitingen, toen hij deelnam aan een dienst met vertegenwoordigers van zes andere religiën op de plek waar de voormalige torens van de World Trade Center stonden. Bij de aanslagen op 11 september 2001 werden die torens vernietigd.

Paus Francis herhaalde de oproep in de allereerste pauselijke brief om zich te concentreren op het milieu. Hij heeft president Barack Obama geprezen voor zijn acties om de luchtvervuiling te verminderen en heeft er bij het Congres en de wereldleiders bij de VN, op aangedrongen om meer te doen. Nadat hij het Congres had berispt om te werken voor het algemeen welzijn van het volk, ging hij meteen naar een lunch met de daklozen. Paus Francis zei dat er "geen morele rechtvaardiging" is voor hun benarde situatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May