Showtime tijdens viering Chinees Maanfeest
27 Sep 2015, 08:21
foto
Generale viering Maanfeest in de Witte Lotus. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Het wordt vandaag ‘showtime’ in de Witte Lotus. De jaarlijkse viering van het midherfstfeest of Chinees Maanfeest belooft heel kleurrijk te worden. Het complex van de sportvereniging is feestelijk aangekleed met Chinese lantaarns. Het grote verschil met de voorafgaande jaren zullen de verschillende dansen zijn, zegt Chen Yu aan Starnieuws. “Wij hebben dit jaar meer groepsdansen dan solo optredens.”

Chen is voorzitter van de Surinaamse Chinese Vrouwen Federatie en heeft ook de regie in handen van de avond. Het is de verwachting dat first lady Ingrid Bouterse-Waldring de viering zal bijwonen. "Zij is beschermvrouw van onze vereniging," zegt Chen. Het Maanfeest begint gebruikelijk met het afschieten van de meterslange pagara. De machtige draak van de Chinese Vereniging Zhejiang zal optreden voor geluk en voorspoed. Na het Surinaams en Chinees volkslied gezongen door Rashidi Sanches en Chen Yu Ping, komen de toespraken, gevolgd door de openingsact met de leeuwendans en de verschillende dans en zangoptredens. Op het programma staan ook donaties aan sociale instellingen, de veiling van een geroosterd varken en als hoogtepunt een vuurwerk spektakel.

Met 19 dansers zal Marlene’s Ballet Company (MBC) de ‘Jasmin Flower Dance’ opvoeren. Chen heeft de dans uitgekozen, de Youtube link aan de dansers voorgehouden en voorziet hen ook van de kostuums. Het is een combinatie van klassiek en ballet, vertelt MBC-danscoordinator Raïsa Singotiko. “Het is vakantie en we hebben maar net drie dagen kunnen oefenen. De jongere dansers moeten zich optrekken aan ons. Het is best uitdagend.” Het is de eerste keer dat de balletschool meedoet aan deze viering. Bij de herdenking van 160 jaar Chinese vestiging Suriname hebben enkele van hen gedanst tijdens de grote show.

Elk jaar wordt een lidorganisatie van de overkoepelende Chinese organisatie Suriname Chinese United Association (SCUA) belast met de viering van het festival. Deze organiseert de avond onder de paraplu van Suriname Stichting Sociale belangen Chinese Gemeenschap Directoraat. Behalve de ondersteuning van de Chinese ambassade, doneren ook Chinese ondernemers en het Surinaams bedrijfsleven. In de voormiddag zijn kinderspelen, gevolgd door het avondprogramma. “Ook dit jaar hebben wij de papieren lantaarns voor de kinderen.”

Niemand weet meer wanneer deze feestelijke traditie is gestart en waarom. Er doen vele verhalen de ronde over het feest dat jaarlijks op de 15e dag van de achtste maand wordt gevierd. Het valt samen met de oogstperiode, en Chinezen geloven dat een volle maan symbool staan voor vrede en voorspoed. Tijdens het feest staan familie- en vriendenreünies centraal. In China is het deze tijd van het jaar dan ook een op en neer gereis van personen, die voor vakantie naar huis gaan om met hun geliefden te zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May