Boek over muziekiconen komt uit in november
26 Sep 2015, 14:36
foto


Eind november verschijnt in Amsterdam het boek Sranan Gowtu over grootheden uit de Surinaamse populaire muziekgeschiedenis. Van Lex van Spall, Kid Dynamite en de beide Woiski’s tot Max Nijman, Lieve Hugo, Edgar Burgos en Kenny B.

Het boek is geschreven door Diederik Samwel en wordt uitgebracht door platenmaatschappij Top Notch in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Top Notch heeft de afgelopen jaren onder het label Sranan Gowtu inmiddels tien cd’s uitgebracht van Surinaamse muzikanten.

Kees de Koning, manager van Top Notch, wil met de cd-serie en het boek recht doen aan wat volgens hem een essentieel, maar vaak vergeten onderdeel is van het gedeeld Surinaams-Nederlands cultureel erfgoed. Samen met Edgar Burgos alias ‘Bugru’, sinds jaar en dag frontman van de band Trafassi, nam De Koning het initiatief voor het project.

In het boek zijn interviews, portretten en profielen van de belangrijkste muzikanten terug te vinden. Daarin gaat het over hun muziekloopbaan aan beide kanten van de oceaan. Hoe Rudolf Lodewijk, Arthur Parisius als verstekeling de overtocht naar Nederland maakte en daar als Kid Dynamite furore maakte op zijn saxofoon. Of het verhaal van Max Woiski sr. die ooit begon op een penny whistle, een fluitje van een cent, en pas echt gegrepen raakte door muziek toen iemand bovenop zijn instrument was gaan staan en hij er een flageolet voor in de plaats kreeg. Ook voor het enerverende levensverhaal van Kenny B is een apart hoofdstuk ingeruimd.

Samwel schrijft verder onder meer over de oorsprong van kawina en kaseko. Daarnaast gaat hij in op de bijzondere vermenging van muziekculturen in Suriname. Zo zijn in de huidige Surinaamse muziek invloeden uit alle windstreken terug te horen. Van West-Afrikaanse percussie en Javaanse gamelan, latin en salsa uit Brazilië tot Amerikaanse jazz, soul, funk en disco naar dancehall en soca uit Jamaica. Op grond van die rijke tradities en achtergronden spreken onderzoekers van de Harvard University zelfs van ‘the best kept secret in music history'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May