Rechter-commissaris beslist vrijdag over lot Duiker
24 Sep 2015, 04:21
foto


Willy Duiker, de op non-actief gestelde directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), is woensdag ruim acht uren verhoord door rechter-commissaris Danielle Karamatali. De beslissing over de rechtmatigheid van zijn inverzekeringstelling door het Openbaar Ministerie (OM), wordt vrijdag genomen door de rechter-commissaris.

Ex-directeur van EBS, Kenneth Vaseur, is op dezelfde gronden als Duiker woensdag in verzekering gesteld door het Openbaar Ministerie. Beiden wordt onder andere valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering ten laste gelegd. Nadat er veel kritiek was op Vaseur is hij met een 'gouden handdruk' vertrokken bij EBS. Hiermee is het probleem niet opgelost.

Na aanhoudende beschuldigingen was het uiteindelijk het toenmalige Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) dat dossiers met bezwarende documenten overhandigde aan waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Hij heeft na bestudering van het dossier de toenmalige minister van Financiën, Andy Rusland, gevraagd om de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) in te schakelen.

Rusland was voordat hij minister werd, president-commissaris van de EBS. Hij gaf de CLAD opdracht om het onderzoek te verrichten. Het rapport bereikte het OM Baidjnath Panday, nadat hij in een schrijven vroeg hoever het was met het onderzoek. Rusland heeft twee rapporten opgestuurd. Het OM heeft het derde rapport van minister Gillmore Hoefdraad, gelijk na zijn aantreden, ontvangen. Op verzoek van het vervolgingsapparaat werd Duiker op non-actief geplaatst door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.

De directeur van NV Greenland, Dick van Kanten, werd als eerste op 9 september in verzekering gesteld. NV Greenland heeft in totaal US$ 8,5 miljoen ontvangen van de EBS voor levering van een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties. Deze zijn niet geleverd. De rechter-commissaris had zijn aanhouding rechtmatig getoetst, maar het Hof van Justitie heeft Van Kanten in hoger beroep in vrijheid gesteld. Het Openbaar Ministerie gaf te kennen gewoon door te gaan met het onderzoek. Hierop volgde de aanhouding van Duiker en vervolgens van Vaseur, die vrijdag wordt verhoord.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May