Doorbraak in onderhandelingen Colombia-FARC
24 Sep 2015, 00:54
foto
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos (links) en FARC-leider Rodrigo Londono schudden elkaar de hand. In het midden de Cubaanse president Raúl Castro. (Foto: BBC/AFP)


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en de FARC-leider Rodrigo Londono hebben toegezegd dat de 50-jarige oorlog binnen zes maanden zal worden beëindigd. Cubaanse president Raúl Castro woonde de bespreking, die in Havana plaatsvindt, bij. Hij legde zijn hand op die van Santos en Londono. Het deelakkoord dat woensdag bereikt is, betekent een enorme doorbraak in de onderhandelingen.

De regering en FARC zijn overeengekomen dat er een waarheidscommissie in het leven geroepen zal worden. Een speciaal tribunaal zal misdadigers berechten. Amnestie wordt alleen gegeven aan personen die politieke misdaden hebben begaan. Slachtoffers van de burgeroorlog krijgen een schadeloosstelling. De deadline voor een definitieve vredesovereenkomst is gesteld op 23 maart 2016.

De vredesonderhandelingen duren al bijkans drie jaar. Voor het eerst hebben Santos en Londono elkaar ontmoet. "Wij zullen niet falen," zei de Colombiaanse president. Volgens hem is de tijd voor vrede nu aangebroken. De oorlog heeft aan ruim 220.000 mensen het leven gekost. Miljoenen mensen zijn ontheemd. Castro heeft een grote bijdrage geleverd in de vredesonderhandelingen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May