Sharman: Niet dialyseren heeft ernstige gevolgen
24 Sep 2015, 12:12
foto
Assembleelid Dew Sharman (foto: DNA)


Assembleelid Dew Sharman (VHP) die ook arts is, zegt aan Starnieuws dat patiënten ernstige gezondheidsproblemen kunnen krijgen, indien zij niet op tijd gedialyseerd worden. Bij deze mensen functioneren de nieren niet, waardoor het bloed niet gezuiverd kan worden. De gezondheid van de patiënten kan achteruitgaan en in ernstige gevallen kunnen ze zelfs overlijden. Ook opnames in ziekenhuizen zijn niet uitgesloten.

Sharman merkt op dat er in Suriname ruim 700 patiënten gedialyseerd worden. Hiervan zit de helft bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het ziekenhuis kan de patiënten niet meer helpen, omdat de dialyse benodigdheden er niet zijn. Het bedrijf in Nederland dat de middelen aanlevert, is niet uitbetaald. Het andere gedeelte van de patiënten zit bij particuliere instellingen.

De volksvertegenwoordiger hoopt dat deze particuliere instellingen ‘good will’ tonen en de patiënten tegemoet komen. “De rekeningen kunnen achteraf betaald worden en deze particulieren moeten garantie krijgen, zodat zij het werk kunnen doen. Dit kan als noodoplossing dienen in afwachting op de komst van de benodigdheden”, stelt Sharman.

Ook de Patiëntenraad Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) heeft aan de bel getrokken. De Patiëntenraad heeft een brief geschreven naar de voorzitter van De Nationale Assemblee, de ministers van Financiën en Volksgezondheid, de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de leiding van NNC. Gewezen wordt op de ernstige gevolgen als de behandeling wordt stopgezet. Het NNC zal wegens gebrek aan materiaal en middelen, sluiten.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May