Paus brengt boodschap over macht en armen naar VS
23 Sep 2015, 06:13
foto
Zowel president Barack Obama als vicepresident Joe Biden hebben paus Francis verwelkomd bij zijn aankomst op de luchtmachtbasis Joint Base Andrews. (Foto's: Reuters)


De Amerikaanse macht en rijkdom moeten worden gebruikt om de mensheid te dienen. Dat is de boodschap die paus Francis bij zijn eerste bezoek aan Washington heeft gegeven. De kerkelijke wereldleider is dinsdag in de VS aangekomen.

Paus Francis heeft de eer gehad die maar weinig buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders krijgen. President Barack Obama en vicepresident Joe Biden hebben namelijk de 78-jarige Argentijn persoonlijk begroet op de landingsbaan kort nadat het pauselijk vliegtuig was geland op de Joint Base Andrews dichtbij de hoofdstad.

Het zesdaags bezoek aan de VS geeft de paus de kans om zijn boodschap over medeleven en eenvoud over te brengen in het rijkste en machtigste land ter wereld. De kerkelijke wereldleider heeft er net een vierdaagse reis op zitten in Cuba. Hij heeft er de boodschap van verzoening tussen de voormalige Koude Oorlog-vijanden gebracht. De paus heeft de controverse over het Amerikaanse handelsembargo en de mensenrechten in Cuba vermeden in zijn toespraken.

Francis heeft als eerste Latijns-Amerikaanse paus de liberaal georiënteerde katholieken, democraten en vele niet-katholieken gechoqueerd met zijn accentverschuiving in de richting van de zorg voor de armen en immigranten. Hij heeft ook opgeroepen tot actie tegen de klimaatverandering. Maar zijn kritiek op het ongebreidelde kapitalisme heeft Amerikaanse conservatieven onrustig gemaakt.
In overeenstemming met zijn sobere stijl, heeft de paus de luchtmachtbasis op weg naar Washington verlaten in een kleine Fiat auto, in tegenstelling tot de lange autocolonnes van grote SUV's die worden gebruikt door Amerikaanse presidenten. Hij zal de eerste paus zijn die het Amerikaans Congres donderdag toespreekt. Vrijdag houdt hij een toespraak voor de 70ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Hij zal ook een open mis houden in Philadelphia, waar 1,5 miljoen mensen worden verwacht.

Conservatieven hebben de wereldleider van 1,2 miljard rooms-katholieken beschuldigd te liberaal te zijn. Paus Francis zegt dat zijn pleidooien voor sociale rechtvaardigheid zijn gebaseerd op de kerk leer.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May